Najnovije

OBRADOVIĆ NAJAVIO PROTEST ISPRED PINKA: Odlazak je legitiman, ali ne sme biti nasilja! Prava adresa je REM!

Televizija Pink jeste legitimna „meta“ građanskih protesta, ali pod uslovom da nema nasilja ni sa jedne ni sa druge strane.

Upad u RTS (Foto: Jutjub)

Pritom ne treba izgubiti odgovornost REM koji je adresa za sve nezadovoljne, smatraju sagovornici Danasa povodom najava da bi demonstranti u protestu „Jedan od pet miliona“, jedan od narednih skupova mogli da održe i spred zgrade televizije Pink.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Dveri Boško Obradović ponovio je juče na televiziji N1 da bi jedna od šetnji, narednih subota, morala da ide i ka zgradi TV Pink, jer ta televizija ima još veći medijski uticaj od RTS-a. Na podsećanje da je reč o privatnoj televiziji koja ima pravo na svoju uređivačku politiku, Obradović je ocenio da Pink svoju uređivačku politiku sprovodi zloupotrebljavajući nacionalnu frekvenciju koja je opšte dobro.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić ukazuje da je za sve nezadovoljne programom Pinka prava adresa je REM.

– I za pobunjene građane, i za ogorčene političare, a i za nas iz novinarskih i medijskih udruženja i asocijacija. Svi problemi koji nastaju iz nedostojnog i neprofesionalnog programa televizije Željka Mitrovića mogu biti rešeni u jednom danu samo ako bi REM radio svoj posao i postupao po zakonskim propisima – navodi on.

Dinko Gruhonjić, programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, za Danas kaže da ne vidi razloga da se ne protestuje gde god je to moguće, uz uslov da ne bude nasilja ni sa jedne ni sa druge „strane“.

– Da ova država funkcioniše, siguran sam da ovakav Pink ne bi mogao da postoji, ali on postoji i miljenik je svake vlasti. Da REM funkcioniše, Pinku bi do sada bila oduzeta dozvola. Da se privredni kriminal bavi poslovanjem Pinka, siguran sam da bi javnost saznala veoma zanimljive „detalje“. A izgovor da je Pink privatna televizija pa može da radi šta god im padne na pamet je najobičnija manipulacija za neupućene. Ne može da radi šta hoće, ali uprkos tome rade baš sve što im padne na pamet. I to bi trebalo da bude poruka sa protesta. Ali, ponavljam, treba biti oprezan, jer ni nasilje ne treba isključiti u Srbiji koju je Vučić polarizovao i antagonizovao do pucanja. A takve situacije su kao rođene za ekstremiste i provokatore raznih fela – ukazuje Gruhonjić. On dodaje da bi voleo da su toga svi svesni, kao i da organizatori protesta znaju šta im je sledeći korak.

Radomir Lazović, aktivista Ne davimo Beograd, smatra da je medijska scena u Srbiji podeljena na tri dela. Medije koji odgovorno i profesionalno izveštavaju i zbog toga trpe pritiske vlasti i protiv kojih se organizuje veliki spektar pritisaka, pretnji, ekonomskog ili pravnog iznurivanja. Zatim mediji koji ne talasaju i na sve načine izbegavaju da se zamere vlastima, ignorišući pitanja i probleme.

– Ali ono što je metastaza medijske scene su svakako režimske kuće kojima je glavna preokupacija blaćenje i uništavanje ljudi koji se usude da kritički govore o vlasti. To je svakako Pink, Alo, Informer i Srpski telegraf, zatim Studio B i TV Hepi. Ne možemo reći da su to mediji, jer oni u ovom represivnom sistemu imaju ulogu mehanizma za gušenje kritike građana i obračunavanje sa političkim neistomišljenicima. Oni su pre sredstvo nasilja drugim sredstvima. Kao takvi, oni su legitimna meta nezadovoljnih građana i zaista se mora naći rešenje kako da se zaustave ovi rasadnici laži i podmetačina. Inicijativa iako nije organizator, podržava proteste i poziva građane da na njih izađu – smatra Lazović.

Doktorand FPN Boban Stojanović misli da je ideja odlaska ispred Pinka dobra.

– Pink jeste privatna televizija, ali ima nacionalnu frekvenciju koja je vlasništvo svih građana, a Pink ne izveštava u javnom interesu već je propagandna televizija SNS-a. Zahtev protesta može biti taj da REM oduzme nacionalnu frekvenciju toj televiziji – navodi Stojanović.

Dveri u šetnji „Stazama Vučićevih laži“ u januaru otišli ispred Pinka, a ispred te zgrade protestovali su i 2017. kada je došlo do incidenata.

Pročitajte OVDE sve o šokantnim podacima koliko je pokradena Srbija.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je bilo u RTS.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA