Najnovije

PUTIN ZAPRETIO: NATO, odbij od Srbije! Nije vam ovo 1999! Sada je Rusija tu za braću!

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su propali pokušaji uspostaljanja unipolarnog sveta i da se ravnoteža u međunarodnim odnosima polako vraća, a kao primer delovanja samo jednog centra moći naveo je bombardovanje nekadašnje Jugoslavije.

Ilustracija (Foto: RIA/ Pravda)

- To je neizbežno. Propali su pokušaji da se napravi unipolarni svet. Već živimo u drugačijem dobu. Rusija je uvek insistirala na tome da uporedo s odbranom svojih interesa, moramo da poštujemo interese drugih. Tako ćemo graditi odnose s kolegama - kazao je Putin u intervjuu ruskoj televiziji NTV.

Predsednik Rusije je prokomentarisao to što je Zapad često ostajao gluv na stav Moskve o pokretanju vojnih sukoba, na primer tokom "nezakonitog bombardovanja Jugoslavije od strane NATO" 1999. i vojnih operacija Severnoatlantske alijanse u Bosni i Hercegovini 1995.

- Odgovor je veoma jednostavan: slušali su samo snažne glasove... Situacija se menjala. I mislim da nikome više nije tajna da mnogi naši partneri sada radije pribegavaju poštovanju međunarodnog prava jer se ravnoteža u svetu uspostavlja - zaključio je Putin.

Komentarišući ove navode, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da životi koji su izgubljeni tokom NATO bombardovanja nisu bili greška, već zločinačka namera. 

- Radilo se planski i sa namerom da se istrebi čitav jedan narod. Međutim, kada danas žale zbog civilnih žrtava, pitamo se šta je sa našim vojnicima i policajcima? Za njima ne treba da žalite? Zašto za njima ne žalite kada znate da su, na primer, u bombardovanju bolnice "Dragiša Mišović" stradali i civili i gardisti? Nijedna kasarna u samostalnoj i suverenoj zemlji nije legitimna meta! NATO je napao Srbiju bez odluke SB UN, agresija nije bila nikakav rat, već je tim zločinom NATO pokušao da opravda svoje postojanje - smatra ministar Vulin. 

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je Putin, ne samo srećom, već i sopstvenom politikom došao u poziciju da ovo javno kaže. 

- Rusija nikada nije zaboravila NATO agresiju protiv Srbije, koju je doživela ne samo kao poniženje, već i kao svesno gaženje međunarodnog prava. Sada je opet dovoljno jaka da štiti, ne samo sebe i samo svoje saveznike, već i da postane sve ozbiljniji faktor odbrane od agresija širom sveta, kao na primer u Siriji, a sada i Venecueli. Rusija je u mogućnosti da zaštiti i interese Srbije, ako joj se Beograd bude obratio za pomoć- podvlači Pavić. 

Ako bude izbora održaće se ovog datuma! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin: Kosovo i Krim nisu isti slučaj! Nemojte nas provocirati!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA