Najnovije

PROSLAVLJENI INDIJSKI PILOT DONEO HEROJSKU ODLUKU: Šokirao celu naciju i svet, Pakistanci šize od besa!

Komandant Indijskog ratnog vazduhoplovstva (IAF) Abhinandan Vartaman vratio se u svoju eskadrilu u Kašmiru jedva mesec dana nakon što je navodno oborio pakistanski borbeni avion F-16 i bio zarobljen nakon što je njegov MiG-21 Bison oboren iznad Pakistana 27. februara tokom prvog vazdušnog sukoba dve nuklearne nacije u poslednjih pet decenija. Kasnije je oslobođen i vratio se u Indiju dva dana nakon hapšenja.

Indijski pilot, Abhinandan Vartaman (Foto: Jutjub)

Zvanični izvori javili su indijskoj novinskoj agenciji PTI da će Abhinandan radije ostati sa svojom eskadrilom u Srinagaru nego da ide u svoju porodičnu kuću u Čenaju, južnoj Indiji, iako je službeno bio na odsustvu. Pilot IAF-a je zamoljen da ode na odmor od 12 dana pre nego što su bezbednosne agencije završile dvonedeljni razgovor nakon povratka iz Pakistana.

- Abhinandan Vartaman je mogao da se vrati kući u Čenaj kako bi proveo vreme sa svojim roditeljima. Ali on je odlučio da ode u Srinagar gde se nalazi njegova eskadrila - kaže izvor.

Savetovano mu je da se odmara i ostane sa porodicom posle medicinskih testova. Zvaničnik koji se navodi u izveštaju medija kaže da će medicinska komisija još jednom preispitati njegovu sposobnost pre nego što donese konačnu odluku o tome može li se vratiti u kokpit. Ranije ovog meseca, indijski ministar odbrane Nirmala Sitaraman rekao je da je komandant Abhinandan bio mučen kada je bio u zatočeništvu, ali je dodao da je pilot IAF pokazao "divnu hrabrost i strpljenje".

- F-16 je zaista moderniji i sposobniji avion. Dakle, ono što je dobro bili su obuka pilota, hrabrost i odlučna namera i akcija. Pilotu je takođe potrebna podrška borbenih faktora kao što je AVAKS. Komandant Abhinandan Vartaman učinio nas je ponosnima za tako hrabro borbeno delovanje i za njegovu hrabrost čak i nakon izbacivanja iz kokpita - rekao je komandant Anil Čopra (u penziji).

Napadnut Huan Gvaido. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Indijski pilot, Abhinandan Vartaman

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA