Najnovije

SU-57 PROTIV F-35: Iako se radi o avionima pete generacije između njih postoji bitna razlika

Američki analitičari časopisa The National Interest su u najnovijem tekstu uporedili borbene mogućnosti ruskih i američkih lovačkih aviona pete generacije Su-57 i F-35.

Su 57 (Foto: mil.ru)

Kako napominju autori ovog teksta, predsednici Ruske Federacije i SAD, više su puta su izjavili da njihove oružane snage raspolažu sa najboljim lovačkim avionima pete generacije u svetu. Međutim, vojni analitičari teško mogu da odgovore na temu koji avion je bolji, jer su oni namenjeni za izvođenje različitih borbenih zadataka- prenosi ruski internet portal RIA Novosti.

Oni su uglavnom saglasni da je ruski Su-57 bolji avion od američkih konkurentata ako se strogo pogledaju manevarske sposobnosti letelice, kao i parametri brzine i maksimalnog doleta. Što se tiče američkog lovca F-35, autori smatraju da ovaj avion ima bolje „steltne“ karakteristike od ruskog lovca.

F-35 je kreiran da dejstvuje u ulozi kotrolora za savezničke avione, gde njegovi senzori i procesori stvaraju integrisanu i dinamičnu sliku bojišta u realnom vremenu. Ruski Su-57 nema takve mogućnosti, jer je napravljen za drugu vrstu zadataka koji podrazumevaju doktrinu upotrebe Vazdušno-kosmičkih snaga ruske armije u cilju ostvarivanja dominacije u vazduhu, i ometanja elektronskih sistema uslovnog neprijatelja. Prema rečima autora ovog teksta, za ovakvu namenu ovaj avion predstavlja izvanredno rešenje, dok je F-35 sa druge strane specijalizovan za dejstva u dubini neprijateljskog fronta.

Ruski višenamenski lovac pete generacije Su-57 je po prvi put poleteo 2010.godine. NJegova osnovna namena je borba protiv svih tipova vazdušnih ciljeva, uključujući tu kopnene i pomorske borbene efektive neprijatelja. Zahvaljujući sjajnim manevarskim sposobnostima, integraciji savremene avionike i mogućnosti nadzvučnog krstarenja u „steltnom“ režimu leta, ovaj avion ima ozbiljne prednosti u odnosu na svoje potencijalne protivnike.

F-35 je američki avion pete generacije. NJegova proizvodnja je počela 2006.godine, a eksploatacija u operativnim jedinicama ratnog vazduhoplovstva 2012.godine, Proizvodi se u tri varijante: standardna varijanta za ratno vazduhoplovstvo SAD, varijanta sa skraćenim ili vertikalnim poletanjem koja je razvijena za Korpus mornaričke pešadije, i palubna varijanta za jedinice ratne mornarice.

Rusi planiraju da dva preostala „Tajfuna“ opreme sa čak 400 raketa „kalibar“?! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA