Najnovije

PRAVI SE NOVI BLOK PROTIV AMERIKE: EU se okreće prema istoku?

Dan posle pariskog susreta EU - Kina nazire se (ne)očekivana saradnja dveju ekonomskih sila. Neke evropske prestonice u prodoru Istoka vide opasnost od kineske hegemonije.

EU i SAD (Ilustracija: Pixabay)

Odluka da se poseta Francuskoj kineskog predsednika Si Đinpinga proširi na "evropski format" njegovim susretom s političkom trojkom sa Starog kontinenta, otkrila je novu stranu briselske diplomatije. Cilj je da se u svetu bar malo povrate multilateralizam i ravnoteža, gde bi Evropska unija i Peking trebalo da budu bliži partneri.

Vraćanje koliko-toliko reda u svetski poredak podrazumeva blok protiv američkog unilateralizma nepredvidivog Donalda Trampa. Bila je to, istovremeno, i prilika za demonstriranje "evropskog jedinstva", trojke u kojoj su bili Emanuel Makron, Angela Merkel i Žan-Klod Junker, naspram Đinpinga, što se u poslednje vreme tako malo viđalo.

EU, Francuska, Nemačka i Kina su se u Jelisejskoj palati saglasile da je između Pekinga i evropskih zemalja potrebno uravnoteženije partnerstvo. Na ovom svojevrsnom malom svetskom samitu nije direktno pomenut američki predsednik Donald Tramp, ali je jasno da dve sile, Evropa i Kina, traže način kako da bar delimično povrate poremećene komercijalne, a onda i svake druge odnose u svetu.

U Svečanoj sali Jeliseja, predsednici Francuske, Nemačke, Evropske komisije i Kine su tražili načine kako da njihovo partnerstvo bude uzajamno, u situaciji kada se stvara "Novi put svile", gde neke evropske prestonice, poput Pariza, vide opasnost od kineske hegemonije. Zato su Evropljani od kineskog gosta zatražili recipročnu korist u ovom projektu.

Na ovom susretu je istaknuto da, istina, ima razlika, ali i da se napreduje ka njihovom prevazilaženju, sve u korist borbe protiv unilateralizma. Sve četvoro su se složili i da u tom smislu treba modernizovati rad svetskih organizacija, kao što su UN, STO, G-20.

Prilika za dalje pomake biće sledeći samit EU - Kina, koji će biti održan 9. aprila u Briselu.

Kao jedan od znakova dobre volje, tokom posete Si Đinpinga Parizu potpisan je sporazum o kineskoj kupovini čak 300 aviona tipa "erbas", čija je ukupna kataloška vrednost 35 milijardi dolara.

Na poslednjem skupu lidera iz Evropske unije, osim "bregzita", tema je bilo prisustvo Kine u Evropi. Upravo tih dana Peking je u svoj projekat "Pojas i put" zvanično priključio i Italiju. Tako se EU našala u nezgodnoj situaciji. Sa jedne strane je vidljiva ofanziva sa Istoka i želja bar nekih evropskih zemalja za saradnjom koja je dovela do toga da se Kina proglasi "strateškim partnerom", a sa druge je strah od kineske dominacije, koja nastupa sa ogromnim sredstvima.

Koji avioni su spasili Bašara el Asada, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

EU se okreće Kini

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA