Najnovije

PRESUDA MIRI MARKOVIĆ: Sporan datum prekvalifikacije dela

Šta Apelacioni sud u Beogradu zamera prvostepenoj presudi Mirjani Marković, bivšoj predsednici JUL, za navodne mahinacije sa stanovima: Naloženo da se utvrdi da li je ova promena usledila nakon nastupanja zastarelosti.

Mira Marković (Foto: Jutjub)

Ni posle skoro 17 godina, otkako je poveden sudski postupak protiv Mirjane Marković, bivše predsednice JUL, zbog navodnih malverzacija prilikom dodele državnih stanova, ne nazire se kraj ovom maratonskom procesu.

Ispostaviće se da je nakon 104 glavna pretresa, Viši sud prošle godine doneo osuđujuću presudu, koja sadrži niz manjkavosti. Po mišljenju Apelacije, to treba otkloniti kako bi se donela adekvatna odluka.

Ono što je sporno, a što prvostepeni sud u ponovljenom postupku treba da utvrdi, jeste da li je Tužilaštvo u zakonskom roku prekvalifikovalo prvobitno krivično delo, koje se Markovićevoj stavljalo na teret, kako gonjenje ne bi zastarelo. Odbrana smatra da to nije učinjeno na vreme, što su i istakli u svojoj žalbi. Više tužilaštvo je, naime, u septembru 2010. godine izmenilo optužnicu, tako što je umesto za nezakonito posredovanje, za šta je tog istog meseca pretila zastara, prekvalifikovalo krivično delo u podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja. U ovom slučaju je maksimalna zaprećena kazna 12 godina, pa samim tim je duži period do zastare. Apelacioni sud traži da se utvrdi da li je prekvalifikacija usledila koji dan nakon nastupanja zastarelosti.

U odluci o ukidanju prvostepene presude navodi se i da je optužnica nekoliko puta menjana, kao i da je poslednji put precizirana 24. oktobra 2017. Pri tome tužilac menja period izvršenja krivičnog dela za sve optužene, a kao krajnji datum navodi 24. novembar 2000. Inače, Mirjani Marković se ranijom optužnicom na teret stavljalo da je delo izvršila u periodu od 1. do 21. septembra 2000. Apelacioni sud ističe da se ne može pouzdano utvrditi da su okrivljeni i njihovi branioci u skladu sa zakonom upoznati sa izvršenim izmenama.

Bivša predsednica JUL, ukinutom presudom bila je osuđena na godinu dana zatvora jer je Živku Knežević, nekadašnjeg sekretara u Vladi, podstrekavala da Iloni Pešić, dadilji njenog unuka, dodeli stan iz fonda Vlade. Tokom procesa, promenjene su čak četiri sudije. Neretko, pretresi su bili odlagani i zbog bolesti optuženih i izostanaka svedoka.

Mirjani Marković sudi se u odsustvu. Ona se nalazi u bekstvu od 2005. godine kada joj je propalo jemstvo od 15.000 evra, koje je pripalo pravosudnom budžetu Srbije. Markovićeva se nalazi u Ruskoj Federaciji gde uživa status političke izbeglice, zbog čega ne može da bude uhapšena po poternici koju je za njom raspisala Srbija.

Da li srpska vojska može da se vrati na Kos,et, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mira Marković o američkom imperijalizmu i DOS-u

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA