Najnovije

PUTIN SPUSTIO SUHOJE NA BAZU VAN RUSIJE: Obratio se svima na lokalnom jeziku (VIDEO)

Moskva i Biškek usvojili su protokol sa izmenama amandmana na sporazum o ruskoj vojnoj bazi u Kirgistanu. Ceremonija je održana tokom posete Vladimira Putina toj zemlji.

Baza Kant (Foto: RIA Novosti)

"Ruska vojna baza u Kirgistanu značajno doprinosi jačanju odbrambene sposobnosti republike, njeno prisustvo je važan faktor za bezbednost i stabilnost u centralnoj Aziji", rekao je Putin.

Strane su se takođe složile da ojačaju saradnju u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti.

Kako je primetio pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov, promene se odnose, između ostalog, na ugovore o zakupu i neka organizacijska pitanja. Prema njegovim rečima, sporazum je sklopljen 2012. godine i zahtevao je neka pojašnjenja.

U utorak je na portalu o pravnim informacijama objavljen nacrt protokola, prema kojem su se strane dogovorile da se godišnja zakupnina za zemljište pod vojnom bazom poveća za 291.000 dolara (sa 4,5 na 4,79 miliona).

Ruska baza Kant otvorena je u Kirgistanu u oktobru 2003. godine. NJen glavni zadatak je vazdušno pokrivanje zemaljskih operacija ODKB. Lovci Su-25SM i Mi-8MTV helikopteri nalaze se u bazi, koja je strukturno deo Centralnog vojnog okruga Rusije.

Putin se prisutnima obratio na lokalnom jeziku.

Koje avione može da sruši Vojska Srbije, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA