Najnovije

RADOVAN SE NE PREDAJE TAKO LAKO! Karadžić najavio podnošenje žalbe na dužinu kazne

Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu robiju za genocid i druge zločine u BiH, najavio je podnošenje žalbe na dužinu kazne. Kako je u podnesku naveo Karadžić, prema njegovom stavu, Mehanizam je pogrešio kada mu je odredio doživotnu kaznu zatvora, jer nije vodio računa o “praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji” te mu je time prekršio ljudska prava, prenosi sarajevska N1.

Radovan Karadžić (Foto: Jutjub)

Karadžić je, takođe, naveo da Veće Mehanizma nije dalo obrazloženje svoje odluke da mu kazna bude povećana sa 40 godina na doživotnu.

- Veće je pogrešilo kada je baziralo odluku da poveća kaznu na način da je upoređivalo kazne izrečene drugim optuženima, a pri tome nije razmišljalo o stavkama koje čine Karadžićev predmet specifičnim, poput činjenice da je voljno napustio mesto predsednika - piše u podnesku.

Kako se navodi, Karadžić je zatražio da Mehanizam poništi svoju odluku o dužini kazne i da predmet vrati Prvostepenom veću koje bi donelo odluku o adekvatnoj kazni. Istovremeno, Karadžić je zatražio da mu se odobri imenovanje pravnog savetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahteva za preispitivanje pravosnažne presude.

Karadžić je 20. marta osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale na doživotnu kaznu zatvora za “genocid u Srebrenici”, kao i “zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja”.

Pravila suda u Hagu ne dozvoljavaju podnošenje žalbe na pravosnažnu presudu, navodi N1 i dodaje da je samo u jednom predmetu – protiv Veselina Šljivančanina za zločine u Hrvatskoj dozvoljeno samo delimično preispitivanje konačne presude.

Srpska vojska može da se vrati na Kosovo. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prvi predsednik Republike Srpske

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA