Najnovije

POBEDIO KORUPCIJU? U SRBIJI?! Mladi naučnik dobio na sudu - poništeni konkursi, niški dekan pred smenom!

Da li se nazire kraj višegodišnje afere na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, za koji bivši saradnik Petar Pejić, inače višenagrađivani mladi naučnik, tvrdi da je leglo nepotizma i zloupotreba funkcija?

Petar Pejić (Foto: Jutjub)

Na pitanje da se izjasne po njegovim prijavama, iz Ministarstva prosvete su saopštili: naložiće Savetu ovog niškog fakulteta da ispoštuje zakonsku proceduru i smeni dekana Petra Mitkovića, a na osnovu naloga Agencije za borbu protiv korupcije, potkrepljene i presudom Upravnog suda. Dekan je za N1 potrdio da je nalog stigao.

Uskoro doktor arhitekture Petar Pejić, iako sada vodi uspešnu start-ap firmu, rešen je - "izguraće" do kraja ono u šta je siguran. A, to je da mu je naneta nepravda.

"Moram da zamerim mojim roditeljima zato što ne rade na fakultetu, pa ne mogu tamo da budem i edukujem mlade ljude", navodi arhitekta Petar Pejić.

Dodaje da su na dva konkursa, na koja se za radno angažovanje u nastavi na niškom GAF-u prijavio, primljena - profesorska deca i jedna supruga.

"Nakon mog prijavljivanja dobijam pretnje od dekana - kako to nije konkurs namenjen meni, već za nekog njihovog rođaka... Da bi na kraju dekan poništio konkurs, jer je video da nema šanse da taj njihov rođak bude izabran. Prolazi nakon toga još godina ili dve, dolazi ovaj aktuelni konkurs na kome se traže dva asistenta. Opet se ja javljam, a posao dobija ćerka prodekana i žena profesora. Što je najtužnije, žena profesora dobija posao da bude asistent svome mužu", kaže Pejić.

Na pitanja N1 - dekan Mitković odgovorio je SMS porukom: nije tačno da sam ga upozoravao da ne konkuriše. Priznaje i da je njegov sin, za koga Pejić kaže da mu je i asistent na predmetu, zaposlen na fakultetu i da je "u skladu sa svim zakonima biran u zvanje asistenta".

Ubeđenje Pejića da su izbori sprovedeni neregularno, dalo je rezultat i na Upravnom sudu, koji je, kaže, presudio u njegovu korist i poništio odluku Saveta o izboru drugih kandidata, a nedavno je, kaže, i Agencija za borbu protiv korupcije naložila smenu dekana Petra Mitkovića, koju je Savet potpuno ignorisao.

"Ostalo je samo da ministar (prosvete) odreaguje i zaštiti zakone ove države", navodi Pejić.

Ministarstvo je odreagovalo. NJihov predstavnik Marko Petković rekao je da su dobili obaveštenje od Agencije za borbu protiv korupcije.

"Po novim izmenama zakona, Savet je dužan da, na osnovu preporuke, odnosno, naloga Agencije, razreši Petra Mitkovića dužnosti dekana. Mi ćemo direktno naložiti da moraju da ga smene", stav je Ministarstva, odakle je, kako nam je potvrdio i sam dekan, nalog na fakultet i stigao. Zvanično ne želi da govori, ali je u poruci bio izričit - tvrdi da nema nepozitma na fakultetu koji vodi.

Pročitajte OVDE čime je mazan Terazijski tunel pre protesta u Beogradu i zašto je policija legitimisala?

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pejić je cenjen u naučničkim krugovima zbog svojih dostignuća.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA