Najnovije

"SPREMAJU NAM ODSTREL": Profesori na Filozofskom fakultetu tvrde da su na meti kolega

Profesori istorije Ković, Nikolić i Radojević smatraju da ih drugi zaposleni progone. Ković: "Postoji interesna grupa, vođe, izvršioci i oni koji ćute. Žele raj poslušnih mediokriteta".

Miloš Ković (Foto: Jutjub)

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu opet vri! Na Odeljenju za istoriju grupa profesora - Miloš Ković, Mira Radojević i Maja Nikolić - kažu da im kolege među kojima su - Radoš LJušić, Vlada Stanković, Nikola Samardžić i Dubravka Stojanović - ne daju da rade i napreduju i da ih progone i vređaju.

Druga strana tvrdi da to nije tačno i da, kako kaže Radoš LJušić, na ovom fakultetu - nema progona, i to od 1975. godine, kada je izbačeno osam profesora. Miloš Ković, međutim, ističe:

- Ovde je reč o tri kruga jedne interesne grupe nastale na Odeljenju za istoriju. Postoje vođe, izvršioci naloga i, na kraju, oni koji ćute i glasaju - kaže Ković.

- Nije reč samo o tome da oni danas, kršeći procedure, pravilnike i statute, progone ovih troje kolega. Pokušavali su, bezuspešno, da profesorsko zvanje i katedre oduzmu i meni, Žarku Petkoviću i Đorđu Bubalu. Potom su iz nastave odstranili Aleksandra Fotića. Redovna zlostavljanja i uvrede trpi još više kolega.

Ković smatra da ovde nije reč o sukobu dveju grupa, već o sistematskom progonu, jer se "neposlušne kolege, koje bi da misle svojom glavom, godinama uporno odstreljuju".

- Mislim da je u slučaju kolega koje nas odstreljuju osećanje stručne, naučne ništavnosti dovelo do potrebe da se odseče sve što "štrči" i do namere da se stvori raj poslušnih mediokriteta - uveren je ovaj istoričar.

- Među njima ima čak i polupismenih ljudi, pa i dokazanih plagijatora. Takvi su odavno izbačeni sa filozofskih fakulteta u Nišu i Istočnom Sarajevu, ali sada, eto, vode kolo u Beogradu. Nekima su srušeni snovi o ulasku u SANU, a Mira Radojević je izabrana za dopisnog člana.

Ković kaže da njih ideološki ujedinjuje obožavanje "kulturnog" Zapada i prezir prema "nekulturnoj" srpskoj većini.

- Politički program Radoša LJušića se, recimo, iscrpljuje u klečanju pred Nemačkom. Po mom mišljenju, svima poznate afilijacije Nikole Samardžića možda bi mogle da nam kažu ponešto o tome ko bi i zašto želeo da "promeni svest" Odeljenja za istoriju i, u budućnosti, celog Filozofskog fakulteta. Ključno pitanje je - ko će nam i kako pisati istoriju - kaže Ković.

Među profesorima koji su se našli na meti kolega je Maja Nikolić. Ona tvrdi da je referat koji su kolege sa "suprotne strane" napisale o njoj, povodom izbora u više nastavno zvanje, prepun izmišljotina, uvreda i omalovažavanja.

- Moj izbor žele da onemoguće potpisnici referata čija je svrha moje odstranjivanje sa radnog mesta. To su prof. dr Vlada Stanković, prof. dr Radivoj Radić i dr Nada Zečević. Od 2015. dvojica pomenutih profesora nastoje da umanje moju ulogu na Katedri za istoriju Vizantije, na kojoj sam zaposlena 16 godina. Razlog se nalazi u činjenici da sam nekoliko puta glasala suprotno njihovim željama - kaže docent dr Maja Nikolić.

Ona pojašnjava da referat sadrži i niz neistina i prikrivanja njenih naučnih rezultata, poput tvrdnje da nije bila mentor na doktorskim studijama niti član komisija za odbranu doktorata.

- Potpisnici referata tvrde i da sam u koautorskom tekstu plagirala doktorsku tezu koleginice koautora, iako je tekst objavljen pre odbrane njenog doktorata - ističe Maja Nikolić.

- Referat je potpisalo samo troje navedenih od ukupno pet članova komisije.

Radoš LJušić negira da ima progona i tvrdi da su referati istiniti:

- To su javni dokumeti, svako može da ih vidi, o njima odlučuje nastavno-naučno veće, pa Senat.

LJušić, koji je bio u komisiji koja je pisala referat za Nebojšu Šuletića, ističe da su ga potpisala četiri od pet profesora i da stoje iza svojih potpisa.

- Neću nikoga da progonim na kraju radnog veka - poručuje LJušić, a na pitanje da li u svemu ovome, osim nauke, ima i politike, on kaže:

- Ne postoji institucija u kojoj nema bar malo politike.

Univerzitet da reaguje

Miloš Ković kaže da su se obraćali pravnim službama Fakulteta i Univerziteta, univerzitetskom ombudsmanu, rektoru, Ministarstvu prosvete i svi su pokušavali da pomognu:

- Uz pozivanje na autonomiju Odeljenja, progoni su se pojačali. Mi moramo da sledimo utvrđene univerzitetske procedure. Na kraju, javnost i sud ostaju jedini oslonac građanina koji neće da trpi nasilje.

Maja Nikolić smatra da bi najpre trebalo da reaguje dekan Filozofskog fakulteta, kao i ostale nadležne instance Univerziteta u Beogradu, a možda i država.

Incident posle protesta. Pogledajte OVDE zašto je policija legitimisala ljude.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Predavanje na temu: Sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA