Najnovije

NIJE OPALIO NIJEDAN METAK: Srpski pesnik optužen za učestvovanje u ratu u Ukrajini

On ističe da je po zanimanju književnik, a po političkom habitusu panslavista i da je u Ukrajini želeo da bude svedok istorijskih događanja.

Donbas (Foto: RIA Novosti)

Gavrilo Stević (53), banjalučki pesnik i književnik, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nelegalnog pridruživanja paravojnim formacijama koje su se borile protiv ukrajinske vlade, tvrdi kako je njegov boravak u Ukrajini bio mirnodopske prirode i da tamo nije ispalio nijedan metak.

"Optužnicu još nisam dobio niti pročitao, ali smatram kako je ona podignuta na potpuno pogrešnim pretpostavkama. Motivi mog odlaska u Lugansk bili su sasvim drugačiji od onih koje mi stavljaju na teret, jer sam tamo bio kao novinar i svedok još jednog tragičnog sukoba među bratskim slovenskim narodima", izjavio je Stević za banjalučke "Nezavisne".

On ističe da je po zanimanju književnik, a po političkom habitusu panslavista i da je u Ukrajini želeo da bude svedok istorijskih događanja.

"Imam nameru da o svom boravku tamo napišem knjigu i iznesem svoje viđenje tog tragičnog međuslovenskog sukoba", kazao je Stević.

Prema njegovim rečima, pokušao je da se dogovori s predstavnicima jedne novinske agencije da izveštava s ukrajinskog fronta, a kada to nije uspelo, samostalno se uputio u Ukrajinu, gđe se u gradu Rostovu pridružio srpskim dobrovoljcima koji su bili organizovani u odred "Jovan Šević".

Stević je rekao da je tamo zadužio oružje zbog lične bezbednosti, ali da ga nikad nije koristio.

"Nisam ispalio niti jedan metak. Moja oružja su duh i olovka, i u to se može uveriti svako ko pročita moje knjige i pesme", tvrdi Stević.

Tužilaštvo BiH podiglo je prije nekoliko dana optužnicu protiv Stevića zbog protivzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini. Terete ga da je tokom 2014. godine iz BiH otputovao u Beograd, pa sa Međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla" za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov i područje Luganjska, pišu "Nezavisne".

O srpskom filmu o Donbasu saznajte više OVDE.

Izvor: Tanjug/Nezavisne

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miodrag Zarković o Donbasu, Ukrajini, Srbiji …

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA