Najnovije

PROBOJNOST I PRECIZNOST: Da li će nova ruska municija 7N39 i 7N40 spasiti kalibar 5,45mm?

Ruski vojno-industrijski kompleks krenuo u spašavanje metka u kal.5,45mm. U okviru rada na projektu „Ratnik“ napravljena dva nova modela municije sa oznakama 7N39 i 7N40. Prvi metak ima veću probojnu moć od klasičnih metaka u ovom kalibru dok je drugi znatno precizniji.

Ilustracija (Foto: mil.ru)

Kompanija CNIITOČMAŠ (deo državne korporacije Rosteh) je u okviru rada na projektu perspektivne borbene uniforme „Ratnik“ razvila jaču puščanu municiju u kal.5,45mm. Pored snage metka, poboljšani su i parametri preciznosti. Ovo je internet portalu TASS rekao generalni konstruktor razvoja borbeno-taktičkog sistema „Ratnik“ Igor Nekrasov.

Nedavno se pojavila informacija da rusko Ministarstvo odbrane želi da odustane od ovog kalibra koji je svoju primenu našao kod automatskih pušaka AK-74, AK-12 itd. Osnovni razlog je nedovoljna probojna moć zrna u kal.5,45mm na srednjim i velikim distancama.

„U okviru rada na projektu „Ratnik“ mi smo napravili dva nova modela municije u kal.5,45mm, sa oznakama 7N39 i 7N40. Prvi metak ima veću probojnu moć od klasičnih metaka u ovom kalibru, dok drugi je znatno precizniji“- rekao je Nekrosov. Konstruktor je napomenuo da „novi metak 7N39 može na daljinama do 70 metara da probije oklopnu ploču oznake 2P, dok metak 7N40m za 1,5h ima veću preciznost u usporedvi sa metkom koji se nalazi u operativnoj upotrebi“.

Nekrosov je priznao da je NATO municija (misli se na kal. 5,56mm) bila bolja u odnosu na ruski metak 5,45mm, posebno kada su u pitanju parametri preciznosti prilikom dejstva jedinačnom vatrom. Takođe, korisnik (Ministarstvo odbrane) je pre svega želelo metak za boljim penetrativnim svojstvima.

Modernizacija btk „Ratnik“ na standard 2+ generacije ove uniforme

U ovom momentu se u jedinicama ruske armije nalazi druga generacija savremene borbene uniforme „Ratnik“. Ova uniforma je imala i svoje vatreno krštenje u Siriji. Za sada nije registrovan nijedan slučaj da je neki metak ili geler probio balističku zaštitu koja se nalazi u njenom sastavu. Ovo je rekao Dmitri Semizorov prvi čovek kompanije CNIITOČMAŠ, koja radi na ovom projektu.

U narednom vremenskom periodi, uniforma „Ratnik“ će dobiti nove elemente koji su deo treće generacije ovog borbeno-taktičkog kompleksa. To se pre svega odnosi na senzoriku koja prati zdravstveni status vojnika, protivminsku obuću i elektronski vizir koji će obezbediti otvaranje precizne vatre po neprijatelju iz pozicije koja neće zahtevati vizuelni kontakt sa njim. Upotrebom novih materijala cela uniforma će da bude za 4kg lakša od druge generacije opreme.

Zašto su ustvari Pakistan i Indija počeli rat koji može biti i nuklearni pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruske puške: Testiranje eksperimentalnog pištolja PL-15

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA