Najnovije

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Nije moguće spasavanje Zemlje od asteroida poput onog iz filma „Armagedon“

Neki film «Armagedon» smatraju - kultnim. A njemu, ko nije gledao, nekoliko kosmonausta spasava Zemlju o asteroida koji samo što se nije u nju „ukucao“.

Udar asteroida u Zemlju (Foto: Jutjub)

Tako što izazivaju eksploziju koja taj asteroid pretvara u `komade i prašinu`. Naučnici su, međutim, upravo dokazali da se naša Zemlja na taj način ne može spasiti od iole većeg asterioda.

Uz pomoć najnovije metoda kompjuterskog modelovanja, opovrgli su rašireno u nauci uverenje da je svaki `objekt` utoliko lakše razbiti eksplozivom što je veći.

Modelovanje je, međutim, pokazalo:  da je u kosmosu sve drugačije i da je – što je neki kosmički objekat veći – za njegovo razbijanje potrebno srazmerno sve više energije.

Gravitaciono privlačenje `komada i komadića`

Samo modelovanje je bilo podeljeno u dve faze: na kratkovremenu i dugotrajnu fazu takozvane „gravitacione reakumulacije“.

U prvoj fazi su proveravani procesi do kojih dolazi odmah nakon otpočinjanja `napada na asteroid`. A u drugoj: uticaj snage privlačenja na čestice i komade i komadiće koji se usled eksplozije odvoje od površine asteroida.

Provere su pokazale da `dizanje asteroida u vazduh` formira na njemu milione manjih i većih pukotina, ali da ga – uprkos tome – nije lako uništiti.

Takođe: da eksplozije mnogo više oštećuju jezgro asteroida koje potom jače gravitaciono deluje na sve komade i komadiće koje je eksplozija odvojila od `tela asteroida`.

Krajnji zaključak glasi: asteroid posle `dizanja u vazduh` zadržava značajnu stabilnost, pa se `komadi i komadići` - usled snage njegove gravitacije – vraćaju nazad i spajaju sa `telom`.

Još konkretnije:  ako se neki asteroid  u dogledno vreme zaista ustremi prema Zemlji – slanje prema dobrovoljaca sa eksplozivom neće biti dovoljno...

Pročitajte OVDE kakvu je tajnu o Hitleru otkrilo topljenje leda na Antarktiku.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako bi izgledao udar asteroida u Zemlju.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA