Najnovije

PROTERUJU PATRIOTIZAM IZ ŠKOLA: Zabranjene majice sa natpisom „Dogodine u Prizrenu”

Stanislav Stevuljević, direktor osnovne škole „Nikola Tesla“ u Rakovici, tražio je od petorice osmaka da skinu majice sa natpisom „Dogodine u Prizrenu“, dok je njihovom drugu rekao da presvuče majicu sa likom Gavrila Prinicipa.

Zabranjene patriotske majice (Foto: 011shop.co.rs)

Incident se dogodio u petak, za vreme velikog odmora, a odluka direktora posebno je razgnevila oca dečaka koji je nosio majicu sa likom Gavrila Principa i koji je priču izneo u javnost.

Direktor škole kaže  da nikoga nije skidao, kako se navodi u pojedinim medijima, ali ne poriče da je od učenika tražio da se presvuku.

– NJih petorica su nosili majice sa porukom „Dogodine u Prizrenu“, sa sve avionima i tenkovima, dok je jedan učenik nosio majicu sa likom Gavrila Principa i rečima „naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu“. Nisu tako došli obučeni u školu, već su te majice poneli u torbama i onda su se presvukli na velikom odmoru da bi ih drug slikao za društvene mreže – priča direktor Stevuljević.

Dežurni nastavnici su prijavili đake, jer je nošenje majica sa bilo kakvim obeležjima u školi zabranjeno, tvrdi on.

– Pozvao sam đake u kancelariju da razgovaramo o pravim načinima za iskazivanje patriotizma. Rekao sam im, recimo, da kad navrše 18 godina mogu da se prijave da služe vojsku. Nošenje majica sa porukama koje mogu izazvati svakakve reakcije ne valja. Zamislite da su uradili selfije u tim majicama i da se to pojavilo na mrežama, onda bi rekli „pogledajte šta se radi u školama, kakve su ovo provokacije…“. Cela država se upinje da normalizuje odnose sa komšijama, a onda mi treba u školama da pravimo skandale – odgovara direktor škole.

Na pitanje da li je tačno da je za Gavrila Principa rekao da je „majmun koji je izazvao Prvi svetski rat“, viknuo je kao iz topa:

– Ne, nikako. Tako nešto bi izjavio samo kompletan ludak – odgovara Stevuljević.

Na pitanje da li direktor koji Gavrila Principa, priznatog nacionalnog heroja i važnu istorijsku ličnost, smatra „provokacijom“ treba i dalje da ostane na čelu jedne osnovne škole, ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao:

– Nošenje garderobe sa raznim natpisima, bilo navijačkim, istorijskim, provokativnim, jeste u školama zabranjeno. Ali isto tako je zabranjeno i da se zaposleni u školama ponašaju nepedagoški prema učenicima. Ako su zaista deca bila skinuta, to je za svaku osudu. Direktor je trebalo da zadrži decu i da o tome obavesti roditelje. U svakom slučaju, mi ćemo ispitati ovaj slučaj – kaže Šarčević za Informer.

Sve o vođi Putinovih “lavova za odbranu Kosmeta” pročitajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Beogradski sindikat i Etno grupa "Trag" - Dogodine u Prizrenu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA