Najnovije

DRŽAVNI VRH SRBIJE O PRIŠTINSKOJ PLATFORMI! Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Srbija će odgovoriti na šiptarske pretnje

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijaloga kojom su Srbi stavljeni u najteži položaj još od 2011. godine, počela je nešto posle 8.30 sati i završena je pre pola sata.

Vučić i Brnabić (Foto: Jutjub)

Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, šef BIA Bratislav Gašić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić,ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, kao i direktor Policije Vladimir Rebić i drugi.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je jučerašnja prištinska platforma stavila Srbiju u najteži položaj još od 2011. godine. "Odluka vlasti u Prištini stavila je Srbiju u najteži položaj još od 2011. kada su Albanci uz pomoć zapadnih partnera uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku", rekao je Đurić u četvrtak uveče.

Kosovski parlament je Platformu usvojio uz poruku premijera Ramuša Haradinaja da su "granice Kosova nedodorljive", odnosno da to znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008.", kada je, inače, Priština jednostrano proglasila tzv. nezavisno Kosovo.

Za Beograd je taj dokument, još od momenta kada se pojavila njegova prva verzija u javnosti, bila znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.

Predsednik Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo - platforma protiv dijaloga.

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je krajem novembra prošle godine, kada je Priština uvela 100 odsto uvećane takse na srpsku robu.

Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić, nadomak Predsedništva, transparentom pozvao je srpske vlasti na zaustavljanje dijaloga s "vođama OVK".

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je krajem novembra prošle godine, kada je Priština uvela 100 odsto uvećane takse na srpsku robu.

Premijerka najavljuje odmerenu i odgovornu reakciju Beograda

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, premijerka Ana Brnabić je poručila da će odgovor Beograda na usvajanje platforme za dijalog u Prištini biti odmeren i odgovoran. Srbija će, ističe, zaštititi interese Srba na Kosmetu.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je jutros održana na Andrićevom vencu, a sazvao ju je predsednik Aleksandar Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijalog.

Premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala sednici, rekla je da će reakcija Srbije biti odmerena.

"Pazićemo na našu reakciju, analizirati sve njene aspekte. Reakcija će biti odgovorna, ali ćemo u svakom trentuku zaštititi interes Srbije i svih naših građana", istakla je Ana Brnabić.

Premijerka je najavila da će se u nedelju ona, predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastati sa patrijarhom Irinejom i Sinodom, kako bi razgovarali o celoj situaciji jer je jasno da je dijalog prekinut.

Šešelj otkrio ko stoji iza nove provokacije Prištine. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Selaković: Vučićev odgovor biće odgovoran i čvrst

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA