Najnovije

IZVEŠTAJ DEJANA BERIĆA IZ DONBASA: Ubijeno 80 vojnika DNR, u narednih 10 dana očekuje se napad Ukrajinaca

Nekadašnji snajperista u armiji DNR-a, a danas novinar u Moskvi, Srbin Dejan Berić kaže da se situacija u Novorusiji pogoršava kako se približavaju izbori u Ukrajini. U sve učestalijim artiljerijskim i snajperskim napadima, od početka godine, ubijeno je 80 vojnika DNR i desetak civila.

Ilustracija (Foto: DNR)

- Od nove godine u Donbasu na Donbasu su počeli da se pojačavaju artiljerski napadi na vojne i civilne ciljeve od strane Ukrajinca. Što su blizi izbori u Ukrajini, gde Petar Porošenko po svim statistikama nema nikakve šanse da se regularno izbori za mesto predsednika države, situacija na frontu postaje sve teža. Za sadasnje ukrajinskom političko-vojnom rukovodstvu je jedina šansa da ostanu u vlasti da započnu žestoka borbena dejstva – kaže Berić koji se pre par dana vratio iz Donjecka gde je posetio nekadašnje saborce.

On kaže da je situacija jako teška, a da je i OEBS potvrdio da je Ukrajinska armija vratila tešku tehniku sa mesta na kojima je to zabranjeno po Minskim sporazumima.

- Tenkove su istovarili na mnogim delovima fronta, veću količinu u predgrađu Donjecka, u naselju Marinka. Gledao sam snimke, tehnika je postavljena oko dečijih vrtića i bolnica. Naše minobacačlije bi je lako uništile, međutim, zbog mesta gde se nalazi za sada se ne otvara vatra po njima. Po svim znacima, planiraju tenkovima da krenu napred, ali tu ih čekaju naši momci sa protiv tenkovskim sistemima. Videćemo šta će biti – kaže Berić.

Berić tvrdi da su snajperisti DNR-a samo u zadnjih desetak dana ubili 11 ukrajinskih snajperista. 

– Hvala Bogu bilo je vremena obučiti momke kako treba – kaže on dodajući da su Ukrajinci imali velike gubitke u tehnici na južnom delu fronta ka Mariupolju.

- Armija DNR očekuje pokušaj proboja Ukrajinaca u narednih desetak dana – upozorava Berić.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dejan Berić o Kosovu i Metohiji.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA