Najnovije

DOJČE VELE: Kakav šamar za Porošenka!

Na predsedničkim izborima u Ukrajini komičar Volodimir Zelenski je u jasnom vođstvu. Prvi krug izbora je bio glasanje iz protesta. U drugom krugu izbora će ljudi bolje razmisliti, smatra Bernd Johan.

Porošenko i Putin (Foto: Ria)

Piše: Bernd Johan
    
Izbori su srce demokratije. Birači odlučuju o tome ko će voditi zemlju a ko ne, i ta odluka je ponekad teška. Tako je sada u Ukrajini. Nakon prvog kruga predsedničkih izbora u vođstvu je profesionalni komičar i televizijska zvezda Volodimir Zelenski. On je dobio skoro dvostruko više glasova od aktuelnog predsednika Petra Porošenka koji tako još tri sedmice mora strahovati za to da li će biti ponovo izabran.

Rezultat je težak šamar za Porošenka. Pre pet godina on je briljantno pobedio već u prvom krugu. Danas je vrlo daleko od tog nivoa podrške. U Ukrajini je preveliko razočaranje njegovom politikom. On nije sproveo sve najavljene reforme. Neke su zapele, poput borbe protiv korupcije. Nije okončao ni rat sa Rusijom u Donbasu. I pre svega: Još uvek je životni standard u Ukrajini među najnižima u Evropi. Prihode ubiru kao i ranije samo bogati urkajinski biznismeni, tzv. oligarsi. Porošenko im to dopušta. Jer i on sam je jedan od njih. Za to mu je sada ispostavljen račun. Ali ipak: On je još uvek u igri.

Za razliku od Julije Timošenko. NJen san o predsedničkoj fotelji se raspršio već u prvoj rundi. Isto kao i u Porošenkovom slučaju i nju je onemogućio uspeh Zelenskog. Timošenko je dakle van trke, Porošenko je još uvek tu - njih dvoje u osnovi predstavljaju staru generaciju političara koje brojni Ukrajinci više ne žele. Zelenski se tim ljudima sada nudi kao alternativa. Sasvim sigurno je prvi krug predsedničkih izbora predstavljao glasanje iz protesta, ali u njemu još nije donesena odluka. To se moglo predvideti na osnovu ispitivanja javnog mnijenja. Od toga je sada profitirao Zelenski. No u drugom krugu izbora bi birači mogli bolje da razmisle.

Jer i pored svih razočaranja Porošenkom brojni Ukrajinci postavljaju pitanje kakav bi Zelenski zaista bio kao predsednik. Oni ga poznaju pre svega kao šaljivčinu iz televizijske serije u kojoj glumi predsednika Ukrajine. No kakav bio on bio kao stvarni predsednik?

NJegov politički program, ako se uopšte o programu može razgovarati, je prilično nejasan. U predizbornoj kampanji je Zelenski pre svega ostao komičar. Jedva da je davao intervjue, nije dolazio na političke debate. Umesto toga on je bio na turneji sa svojim kabare-timom od grada do grada. Satira umesto politike.

Ukrajinci će u drugom krugu izbora biti pred teškom odlukom: Ili će glasati za aktuelnog predsednika, kojeg brojni više ne žele ili će glasati za njegovog protivkandidata čije političke ciljeve do sada mogu naslutiti samo u obrisima. Izbor sa neizvesnim ishodom.

Pročitajte OVDE kolumnu “Ukrajina na putu ka nigdini: Zapad ih prevario, a kriva im Rusija”. 

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Porošenko proglasio ratno stanje i zove NATO u pomoć.

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA