Najnovije

HRVATSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA PRIZNALA: Bili su u kontaktu sa selefijama

Direktor hrvatskih obaveštajaca tvrdi da ipak nisu vrbovali islamiste za švercovanje oružja u BiH.

Selefije (Foto: Jutjub)

Nižu se novosti u vezi s aferom o navodnom vrbovanju bosanskih selefija za politički račun Zagreba, ali se ona samo komplikuje, bez odgovora na pitanje da li je reč o špijunskoj aferi „neviđenoj na ovim prostorima” ili su stvari donekle prenaduvane u Sarajevu.

Sarajevski „Žurnal” objavio je pre petnaestak dana tekst u kom se iznose saznanja o tome kako su hrvatski obaveštajci vrbovali bosanske selefije. Od njih su, navodno, tražili da prošvercuju oružje u bogomolje u Doboju, u Federaciji BiH.

Saznanja je kao verodostojna potvrdio i Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH. Sve je to, tvrde „Žurnal” i Mektić, sračunato kako bi se dokazi o naoružanim selefijama podastrli kao potvrda toga da je BiH leglo terorizma i tako opravdali tvrdnje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović oko kojih su već sevale varnice između Sarajeva i Zagreba.

Građanima dve zemlje ništa nije jasnije ni nakon što je Ministarstvo bezbednosti BiH dostavilo Predsedništvu BiH tražene informacije u vezi s ovim navodima. U Tužilaštvu BiH su saslušali Mektića, direktora Obaveštajno bezbednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i novinara Avdu Avdića, autora teksta u „Žurnalu”. „Kliks” navodi da su iskaze dali i zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić te novinar RTRS-a Mato Đaković. 

Avdić kaže da je saslušan i ključni izvor iz teksta, s inicijalima H.Č., pa se zapitao kako u Tužilaštvu znaju za njegov identitet. Posumnjao je u to da je identitet dobijen od hrvatskih službi.

Kako su preneli mediji, pripadnik selefijskog pokreta inicijala H.Č. ranije je za portal „Žurnal” potvrdio da je sarađivao s hrvatskim obaveštajcima. Sarajevski pravnici problematizovali su saslušavanje novinara, uz stav da, po zakonu, među osobama koje ne mogu biti saslušane jesu one koje bi iskazom mogle povrediti dužnost čuvanja profesionalne tajne.

U prvi mah, iz Sigurnosno obaveštajne agencije (SOA) naveli su da je reč o „neistinitim i zlonamernim” informacijama, a hrvatski premijer Andrej Plenković opisao ih je kao „veoma kreativnu manipulaciju”.

Desetak dana kasnije i posle velikog regionalnog publiciteta, direktor SOA Hrvatske Daniel Markić potvrdio je da su hrvatski obaveštajci razgovarali s pripadnicima selefijske zajednice u BiH. No, tvrdi da ih nisu vrbovali zbog podmetanja oružja u BiH, kako to navodi Mektić.

Markić je poručio kako će i dalje nastaviti obavljanje razgovora zbog bezbednosti Hrvatske, susednih zemalja, EU i NATO.

„Šokantno je ono što se tamo događa. Nije mi jasno šta se dogodilo u BiH, imali smo saradnju s Obaveštajno-bezbednosnom agencijom BiH, oni su naš sagovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti. Negiram tu aferu. Do dana objave afere bio sam uveren da dobro sarađujemo”, rekao je Markić, a preneo „Dnevnik”.

Direktor SOA je ipak priznao da je ta služba ostvarila kontakat s barem jednom osobom, za šta obaveštajci u BiH znaju, izvestili su mediji.

„Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H. Č. razgovarali, mi znamo ko je on”, rekao je Markić.

Kako je objavio „Žurnal”, pripadnik selefijskog pokreta H.Č. je bezmalo četiri meseca sarađivao sa hrvatskim obaveštajcima. Portal navodi da su mu prilikom vrbovanja pretili zabranom ulaska u Hrvatsku, pa čak i zatvorom, pod optužbom da je pretnja za nacionalnu bezbednost.

Tražili su mu da izradi lažni profil na kojem će pisati hvalospeve na račun Islamske države kako bi se povezao s određenim ljudima. On je ispričao da je odustao kada su u aprilu prošle godine tražili da prenese iz Doboja ranac oružja koje je trebao da odnese u mesdžide.

Da li revolucija iz Donbasa prelazi u Srbiju, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izveštaj SOA o teroristima u regionu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA