Najnovije

STOLTENBERG UOČI 70 GODINA POSTOJANJA NATO: Severna Amerika i Evropa formirali su najjaču alijansu u istoriji, Rusija nam je najveća pretnja!

Povodom obeležavanja 70 godina od formiranja NATO, generalni sekretar Jens Stoltenberg ocenjuje da su Severena Amerika i Evropa napravila najjaču alijansu u istoriji.

Jens Stoltenberg (Foto: Natoint)

"Tokom 70 godina veza između Severne Amerike i Evrope, od NATO je napravljena najjača Alijansu u istoriji. U nepredvidljivom svetu mi radimo svaki dan kako bi sprečili konflikte i očuvali mir za oko milijardu ljudi", kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je najavio da će ministri 29 članica 3. i 4. aprila biti u Vašingtonu kako bi obeležili 70. godina postojanja Alijanse.

Tim povodom Stoltenberg će se sastati predsednikom SAD Donaldom Trampom i održati govor tokom zajedničkog sastanka američkog Kongresa i ministra NATO članica.

"To će biti prilika da se proslavi 70 godina mira i prosperiteta za naše nacije, ali i mogućnost da se zajednički pogleda ka budućnosti", poručio je Stoltenberg pred put u Vašington.

Generalni sekretar NATO kaže da će ministri na sastanka u Vašingtonu razmotriti sledeće korake u odnosima sa Rusijom u svetlu kršenja Ugovora o nuklearnim raketama srednjeg dometa i krize u oblasti Crnog mora.

"Rakete koje Rusija raspoređuje sve nas čine manje bezbednim", ocenio je Stoltenberg.

On je upozorio da je NATO zabrinut i zbog "agresivnog modela" ponašanja Rusije, uključujući njene akcije protiv Ukrajine, i najavio učešće NATO brodova u vojnoj vežbi u Crnom moru.

Stoltenebrg je naveo da će ministri država članica NATO, u Vašingtonu razgovarati i o borbi protiv terorizma i postizanju političkog dogovora u Avganistanu.

"Načinili smo veliki napredak u borbi protiv Islamske države. Milioni ljudi su oslobođeni represije, a ISIS više nema ni teritorijalno uporište", poručio je generalni sekretar NATO.

Sastanak NATO u Vašingtonu završava se diskusijom o podeli odgovornosti unutar Alijanse koja se prvenstveno odnosi na doprinose u oblasti finasiranja obrane.

"Posle godina smanjivanja budžeta, sada ga širimo. Već četiri uzastopne godine vidimo rast investiranja u odbranu. Od 2016. godine evropski saveznici i Kanada dodali su 41 milijardu dolara svojim budžetima za odbranu. Do kraja sledeće godine to će porasti na 100 milijardi dolara", kazao je Stoltenberg.

On je najavio više investicija u raketne sisteme, dronove, vazduhoplove, vojnu infrastrukturu i mobilnost.

Govoreći o odnosima NATO i SAD, Stoltenberg ke rekao da, bez obzira na spekulacije, Alijansa ima "nepodeljnu podršku" amerčkog predsednika i Kongersa što se, prema njegovim rečima, odgleda i u sve većem prisustvu američkih snaga u Evropi.

"Ne mogu da zamislim snažniji sigal posvećenosti SAD evropskoj bezbednosti od slanja sve više trupa u Evropu", zaključio je Stoltenberg.

Pročitajte OVDE gde su to Amerikanci ustali protiv NATO pakta.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Stoltenberg u Srbiji: NATO nikada nije natjerao bilo koju zemlju na članstvo.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA