Najnovije

AMERIČKI KALIBAR I PERFEKTNA SRPSKA IZRADA: Revolver M83 (VIDEO)

Do 1983. godine Srbija i Jugoslavija su od kratkocevnog oružja proizvodile samo pištolje, dok su revolveri dolazili iz uvoza, uglavnom iz SAD.

M83 (Foto: Jutjub)

Nakon više decenija proizvodnje pištolja, pušaka i mitraljeza u kragujevačkoj fabrici oružja Crvena Zastava (danas Zastava Arms) je 1983. godine proizveden prvi srpski revolver M83.

M83, dejstvuje jednostrukom ili dvostrukom akcijom, odnosno zapinjanjem udarača rukom, a zatim povlačenjem obarača ili jednostavnim povlačenjem obarača do kraja, kada se udarač sam kreće unazad i u određenom trenutku, sam krene napred i aktivira kapislu metka. Revolver nema kočnicu. Svako povlačenje obarača, ako je doboš napunjen, dovešće do opaljenja. Nišani su fiksni. Prednji je postavljen na šini, ventilirajućoj, iznad cevi, a zadnji je urezan u ramu.

Kalibar ovog revolvera je 357 magnum. Interesantna činjenica za ove revolvere je da oni mogu da koriste municiju kalibra 38 specijal, ali revolveri koji su izrađeni za municiju kalibra 38 specijal ne mogu da koriste municiju kalibra 357 magnum zbog jačeg punjenja '’tripetsedmice'’. Zato naš M83 može da koristi obe vrste metka. Jednostavno rečeno, američki kalibar 357 magnum je unapređeni 38 specijal, koji je izrađen specijalno za policiju zbog svoje sposobnosti da plorije lim na automobilu.

Tehničke karakteristike

Težina: 1,200 kg
Dužina: 4 inča/6 inča
Kalibar: 357 magnum/38 specijal
Vrsta operacije: gas
Način dejstva: jednostruko/dvostruko
Maks. ef. domet: 100 m
Odvojivi magacin: doboš od 6 kom.
Nišan: mehanički

Kakvo je stanje u Kašmiru, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA