Najnovije

ERDOGANOVA SUROVA OSVETA – TRESE TEMELJE NATO: Posle S-400 u Tursku stiže i drugo rusko oružje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pre zvanične posete Moskvi izjavio kako će njegova zemlja nastaviti da jača saradnju s Rusijom, piše Jeni Safak.

Erdogan i S 400 (Foto: RIA/ Pravda)

Takođe je komentarisao izjavu izraelskog premijera Bendžamina Netanjahua da će u slučaju pobede na predstojećim parlamentarnim izborima aneksirati izraelska naselja na Zapadnoj obali.

Erdogan je naglasio kako ta teritorija pripada Palestincima i da će Ankara stati na stranu Palestine.

Kako navodi turski provladin list, turski čelnik i njegov ruski kolega Vladimir Putin u ponedeljak će otvoriti Godinu kulture i turizma Rusije i Turske. To je bio treći sastanak dvojice čelnika od početka godine. Erdogan i Putin su učestvovali i na osmom sastanku Rusko-turskog saveta za saradnju na visokom nivou. Ovi sastanci se održavaju svake godine od 2010.

Zapadni mediji pišu kako je susret predsednika Rusije i Turske u Moskvi iskorišćen kako bi razgovarali o isporuci ruskih sistema S-400 Ankari, što će bii još jedan korak prema približavanju dveju zemalja.

Prema rečima stručnjaka, sporazum o prodaji raketnih bacača deo je šireg sporazuma između Turske i Rusije, posebno u pogledu Sirije, a koristi koje Ankara može dobiti od ove saradnje su, za analitičare lista Les Echos, vredne rizika zbog loših odnosa sa Vašingtonom.

Les Echosu piše kako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče ponovo otišao u Moskvu, “usred svađe s Vašingtonom”. Centralna tema ovog sastanka je pitanje koje je zasenilo proslavu 70. godišnjicu NATO pakta prošle nedelje. Reč je o odluci Ankare da kupi najnoviji ruski protivazdušni raketni sistem S-400, što se u očima Vašingtona smatra turskom provokacijom.

“U očekivanju nedvosmislene odluke Turske da odustane od isporuke S-400,  suspendovane su sve aktivnosti vezane za izgradnju operativnog potencijala Turske u vezi sa projektom F-35”, izjavio je Pentagon prošle nedelje.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je pak saopštilo da ugovor o isporuci sistemaS-400 ne podleže reviziji.

U međuvremenu Kremlj tiho uživa u onome što se događa, jer je “ponovo uspeo da poseje razdor u zapadnom logoru”, piše list. Prema glavnom uredniku časopisa, status Rusije u globalnim poslovima je “uspeh Vladimira Putina”.

“Sjedinjene Države vrše ogroman pritisak na Ankaru. Putin je zadovoljan s učinkom predloga koje je ponudio bez pritiska i  shvatio je preuzimanje rizika u slučaju Erdogana”, objašnjava list.

Uoči jučerašnjeg sastanka je potvrđeno da će predsednici Rusije i Turske raspravljati o detaljima isporuke raketnih sistema S-400, predviđene za leto ove godine. Uprkos sumnjama nekih stručnjaka u stvarnu efikasnost ruskih sistema, da mogu da unište bilo koji cilj u dometu od 400 km, za Tursku je taj posao stvar državnih interesa.

“U stvari, ovaj posao je verovatno deo većeg sporazuma između Putina i Erdogana. Konkretno, što se tiče Sirije”, tvrdi Andrej Kortunov, generalni direktor ruskog Saveta za međunarodne poslove.

Kako podseća list, stavovi Rusije i Turske, o sudbini severnog dela Sirije, poslednje regije koju ne kontroliše Damask, se razlikuju. Ako je Ankara i dalje tradicionalni pokrovitelj takozvanih “pobunjenika”, Rusija je glavni saveznik Bašara Asada.

“Erdogan će nastojati da uveri Putina da ponovo odloži veliku ofanzivu sirijske vojske uz podršku ruskog vazduhoplovstva. Ako zaključi takav sporazum s Moskvom, može smatrati da je rizik od svađe s Vašingtonom opravdan. Onda će se kupovina S-400 privesti kraju”, predviđa Kortunov.

Prema pisanju lista, samit Putina i Erdogana u Moskvi će još čvršće ojačati zbližavanje dvojice predsednika, od kojih je svaki u svom vlastitom sukobu sa Zapadom .

“Odnosi između Rusije i Turske danas predstavljaju složenu igru interesa, koja nema nikakve veze s napetostima koje su vladale između dve zemlje 2015. godine, nakon što je Ankara oborila ruski avion na nebu iznad Sirije”, piše Les Echos.
 
Savez Moskve i Ankare jača i s ekonomske strane. Dokaz za to je rast trgovinskih odnosa, izgradnja prve nuklearne elektrane Akuju u Turskoj od ruske strane, kao i veliki projekat izgradnje gasovoda Turski tok, sposobnog za isporuku preko 30 milijardi kubnih metara ruskog gasa potrošačima duž Crnog mora, zaobilazeći Ukrajinu. Kako primećuje Les Echos, “sprovođenje ovog najvažnijeg geopolitičkog projekta Kremlja je bilo moguće zahvaljujući turskom savezniku”.

Čelnik političkog rukovodstva ruskog Centra za proučavanje moderne Turske Jurij Mavašev je rekao “kao je Turska oko sistema S-400 zauzela principijelan stav i držaće ga se do kraja”.

“Turska ima jasan stav o sistemima S-400, ali Amerikanci im otvoreno prete i pokušavaju da ih ponize, rekavši u Vašingtonu da će Turci učiniti ono što kažu. Ali, Turska je spremna da pokaže Sjedinjenim Državama gde im je mesto”, rekao je politički analitičar.

Jurij Mavašev  je napomenuo da će se generalno, bez obzira na to kako se politička situacija bude menjala u samoj Turskoj i što Erdogan odlazi u Moskvu nakon teškog razdoblja za svoju stranku nakon lokalnih izbora, vektor pozitivnog razvoja odnosa s Rusijom sigurno nastaviti.

“Tursko društvo je posvećeno nezavisnosti Turske i izgradnji prijateljskih odnosa sa svim svojim susedima, a Rusija je, naravno, sused Turske. To je mišljenje glasača koje se ne može odbaciti”, zaključio je politolog.

U kratkom obraćanju novinarima je ruski predsednik, u društvu turskog kolege, juče izjavio kako Rusija i Turska blisko sarađuju u međunarodnim odnosima i na globalnim pitanjima.

Putin je na početku sastanka sa Erdoganom u Moskvi podsetio i da je obim trgovinske razmene ovih zemalja dosegao 35 milijardi dolara.

Predsednik Erdogan je ukazao na značaj saradnje ovih zemalja s ciljem postizanja političkog rešenja za Siriju.

“Zajednički koraci Turske i Rusije u Siriji su izuzetno značajni”, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je juče doputovao u zvaničnu posetu Moskvi, gde se, treći put ove godine , sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

“U našim odnosima S-400 ima posebno mesto. Isporuka sistema S-400 će započeti u julu “, rekao je Erdogan prošle nedelje.

Putin je tokom sastanka spomenuo razvijanje odbrambene industrije i rekao je turskom kolegi  Erdoganu da je Rusija spremna da produbi vojne veze nakon što dovrše prodaju sistema protivazdušne odbrane čemu se suprotstavljaju SAD, prenosi Blumberg.

“Dve zemlje se suočavaju s ozbiljnim zadacima za jačanje vojno-tehničke saradnje i, pre svega, govorimo o završetku ugovora za snabdevanje Turske protivazdušnim raketnim sistemom S-400″, izjavio je Putin u razgovorima s Erdoganom u Kremlju.

Takođe će razgovarati o “drugim obećavajućim projektima” za prodaju ruske vojne opreme Turskoj, zaključio je Putin u izjavi u delu u kojem je govorio o vojno-tehničkoj saradnji s Turskom.

Što se tiče Sirije, Putin je predložio oživljavanje sporazuma o bezbednosti između Turske i Sirije iz 1998. godine potpisanog u Adani, koji bi uklonio strahove Ankare od aktivnosti kurdske policije sa sirijske teritorije, čime se turski čelnik podstiče na ponovno uspostavljanje veza sa Asadom, čemu se Ankara ranije protivila. Sporazum iz Adane obavezuje Siriju da spreči aktivnosti na svom području koje ugrožavaju bezbednost Turske i dopušta turskoj vojsci, ako Damask ne obuzda kurdske borce, da u samoodbrani pređe do 5 kilometara u teritoriju Sirije. Dvojica čelnika nisu rekla ništa o budućem razvoju situacije u Idlibu.

Libijska nacionalna armija dobija pojačanje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com/ N. Babić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA