Najnovije

"NEČISTA KRV" PONOVO NA SCENI POSLE SKORO PET DECENIJA: Tragičan život umesto smrti

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta, posle četiri i po decenije, ponovo će zaigrati čuveni naslov Bore Stankovića. Reč je, zapravo, o premijernom izvođenju teksta koji je po motivima našeg pisca uradila Maja Todorović: premijera je 12. aprila, u režiji Milana Neškovića.

Sa generalne probe "Nečiste krvi" (Foto: Narodno pozorište)

- Ono što Sofku razlikuje od mojih dosadašnjih junakinja jeste što se njena priča ne završava tragičnom smrću već tragičnim životom - ističe u najavi predstave autorka Maja Todorović. - Sofka se od jedne samosvesne, jake žene pune strasti i života, pretvara u žrtvu nasilja, koja krivi sebe i svoju "nečistu" krv za to što je muž zlostavlja. Zvuči poznato? Živimo u vremenu u kome su žene i dalje žrtve nasilja, kojima smo svakodnevno okruženi...

V. d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić objašnjava da su žena i ženski likovi u središtu priče u kojoj se govori o slobodi u odnosu na jednu zatvorenu sredinu, naglašavajući da je u podeli "Nečiste krvi" angažovana ekipa velikih glumaca ove kuće, različitih generacija. Ansambl predstave predvođen je mladom Jovanom Stojiljković u ulozi Sofke, dok druge Stankovićeve junake igraju Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Glid, LJiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović, Pavle Jerinić, Zlatija Ocokoljić, Nikola Vujović, dok je uloga Malog Tomče pripala - malom Stefanu Kaleziću.

Govoreći kako je u "celoživotnoj saradnji sa Borom Stankovićem", Nebojša Dugalić naglašava da je "Nečista krv" za njega "drama nemogućih izbora", a Nataša Ninković da joj je drago što igra Todoru (Sofkinu majku) i da je mlada Jovana Stojiljković, izvesno, tek pred velikim ulogama.

- U novoj predstavi neće biti folklornih elemenata, jezika starog Vranja, u prvom planu je ono što je univerzalno u Stankovićevoj priči - objašnjava dramaturg Molina Udovički Fotez. - Žena je u višestrukom žrvnju, na nju utiču i novac, moral sredine u kojoj živi, eros u smislu ljubavi i strasti. Sve se to prelama preko jedne ženske sudbine, ali i svih likova u romanu.

Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, kompozitor Anja Đorđević, a koreograf Andreja Kulešević.

Poslednja premijera Stankovićevog dela izvedena je krajem 1975. godine, u adaptaciji i režiji Gradimira Mirkovića.

U podeli su bili Vera Čukić (Sofka), Milan Puzić, Ksenija Jovanović, Branislav Jerinić, Mira Bobić, Miki Manojlović, Gorjana Janjić, Dara Plaović, Boris Andrusević i Mida Stevanović.

Predstava je odigrana više od tri stotine puta tokom narednih deset godina.

Pročitajte OVDE koja se to premijera još očekuje u Narodnom.

Izvor: novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA