Najnovije

VEST KOJA JE ODJEKNULA SVETOM! Uhapšen osnivač Vikiliksa - DŽulijan Asanž! (VIDEO)

Hapšenje je usledilo 24 sata nakon što je Vikiliks potvrdio da je Asanž bio podvrgnut sofisticiranoj operaciji špijuniranja, s tim da su dobijeni podaci verovatno preneti američkim vlastima.

DŽulijan Asanž (Foto: Jutjub)

Britanska policija je zvanično saopštila da su uhapsili osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu. Vikiliks je optužio Ekvador da je nezakonito ukinuo Asanžov politički azil i time prekršio međunarodno pravo, što je dovelo do njegovog hapšenja od strane britanskih vlasti.

U zvaničnoj izjavi policije kaže se da je Asanž uhapšen "zbog toga što se nije predao sudu" i odveden je u centralnu policijsku stanicu u Londonu, gde će ostati dok ne ode na sud u Vestminster. Policija je primetila da ih je ekvadorski ambasador pozvao u ambasadu nakon što je zemlja povukla njegov azil.

Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno objavio je putem Tvitera da je zemlja povukla Asanžov azil zbog njegovih navodnih "ponovljenih kršenja međunarodnih konvencija" i dnevnih pravila. Moreno je kasnije dodao da je njegova zemlja u Londonu uverila da osnivač Vikiliksa neće biti izručen SAD i da nad njim neće biti izvršena smrtna kazna.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije DŽeremi Hant izrazio je zahvalnost predsedniku Ekvadora što je sarađivao sa Londonom kako bi osigurao da se Asanž "suoči sa pravdom".

- DŽulijan Asanž nije heroj i niko nije iznad zakona. On se godinama skrivao od istine. Hvala Ekvadoru i predsedniku Morenu na vašoj saradnji - napisao je Hant u tvitu.

DŽulijan Assnž je proveo 7 godina u ekvadorskoj ambasadi nakon što je pušten uz kauciju iz britanskog pritvora, gde je uhapšen na zahtev Švedske zbog optužbi za silovanje u toj zemlji.

Indija slavi obaranje pakistanskog aviona F-16. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Uhapšen DŽulijan Asanž

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA