Najnovije

ORUŽJE JUNAČKE VOJSKE KRALJA NIKOLE: Revolver Gaser ''Crnogorac'' (VIDEO)

Gaser M1870 (Gasser M1870) je bio revolver koji se od 1870. do 1898. koristio kao standardni pištolj austro-ugarske vojske.

Gaser ''Crnogorac'' (Foto: Jutjub)

Sadržavao je doboš sa 5 metaka i koristio metak kalibra 11,2X29,55 mm sa čaurom punjenom crnim barutom. Smatrao se jednim od najsigurnijih revolvera za upotrebu, odnosno nije mogao nehotično da opali prilikom nošenja.

Sa druge strane, austro-ugarske vojne vlasti su smatrale kako je pretežak, te je godine 1876. napravljena nova verzija, poznata kao Gasser-Kropatschek M1876 u kojoj je glavna novina bio manji kalibar od 9mm, koji je znatno smanjio težinu.

Uspkros tome, austro-ugarske vlasti su držale kako su M1870 i M1876 inferiorni u odnosu na revolvere drugih armija, te je zato 1898. uveden novi model poznat kao Rost-Gasser M1898.

Usprkos kasnijem uvođenju poluautomatskih pištolja, Gasser M1870 se zadržao u upotrebi u delu jedinica i koristio se u Prvom svetskom ratu; posebno je popularan bio među pripadnicima tzv. Jagdkommandosa, odnosno austro-ugarskog ekvivalenta nemačkih jurišnih trupa koji su, usprkos težine, cenili mogućnost da neprijatelje u bliskoj borbi likvidiraju sa jednim ispaljenim metkom.

Gaser u Kraljevini Crnoj Gori

Godine 1910. je Gasser M1870 ušao u masovnu upotrebu u Kraljevini Crnoj Gori, nakon što je kralj Nikola I doneo ukaz kojim se, u svrhu očuvanja milicijskog karaktera crnogorskih oružanih snaga, svaki njegov podanik obavezuje da poseduje vatreno oružje kod kuće.

Veliki deo potražnje je ispunila fabrika Gasser sa verzijom Gasser M1870, a ista je postala i standardno oružje redovnog dela crnogorske vojske.

Tehničke karakteristike

Masa: 1,3 kg
Dužina: 375 mm
Dužina cevi: 235 mm
Čaura: 11,2x29,5mm 'Crnogorac'
Sistem punjenja: doboš od 5 metaka
Nišan: čelični nišan

Koji sistem će zameniti S-300, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA