Najnovije

ASANŽ ZATVOREN U BRITANSKOM GVANTANAMU: Kaznionica za teroriste (VIDEO)

Osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanža je svoj sedmogodišnji boravak u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, koji je okončan njegovim hapšenjem u četvrtak, zbog manjka pristupa internetu i zdravstvenoj nezi i nemogućnosti da izađe napolje, ocenio kao nepodnošljiv, a "Blumberg" navodi da bi uslovi u kojima sada boravi mogli da budu mnogo gori pošto je smešten u britansku verziju američkog zatvora za teroriste "Gvantanamo".

DŽulijan Asanž (Foto: Jutjub)

Asanžov prijatelj Von Smit, koji je bio jedna od poslednjih osoba koja je posetila DŽulijan Asanža u ekvadorskoj ambasadi pre hapšenja navodi da je Asanž nakon pojavljivanja pred sudom u britanskopj prestonici, sproveden u Belmarš, prenosi Blumberg.

Zatvor Belmarš u jugoistočnom delu Londona porede s zatvorom na Kubi, pre svega zbog toga što su u britanskom "Gvantanamu" smešteni izuzetno opasni zatvorenici.

U Belmaršu je kaznu služio, između ostalih, Abu Katada, koji je opisivan kao desna ruka Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, za područje Evrope, kao i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza.

Blumberg ocenjuje da bi odabir lokacije gde će DŽulijan Asanž čekati dalje sudske odluke mogao da ukazuje na strogi pristup koji su britanske vlasti zauzele po pitanju pritvaranja 47-godišnjeg Asanža, dok se on bude borio protiv izručenja SAD koje ga terete za otkrivanje vladinih tajni.

Navodi se da u Belmaršu ima zatvorenika različitih profila, od nižih prestupnika do odeljenja koje drži najopasnije zatvorenike u zemlji.

Izveštaj inspektora opisao je uslove kao "ekstremno klaustrofobične", a pristup teretani i biblioteci je više ograničen. 

Agencija navodi da će ovakvo okruženje biti potpuna novost za Asanža, pošto je 2010. godine, dok je čekao odluku britanskih vlasti po zahtevu Švedske da joj ga izruče, proveo devet dana u drugom londonskom zatvoru Vondsvort.

Kada je oslobođen uz kauciju njegov advokat je uslove u zatvoru nazvao "dikensovskim", dok je sam Asanž rekao da je u vreme provedeno u tom viktorijanskom zatvoru "imao vremena za razmišljanje".

"Tokom mog boravka u viktorijanskom zatvoru, imao sam vremena da razmislim o uslovima tih ljudi širom sveta koji su teži od onih sa kojima se suočavam", rekao je tada osnivač Vikiliksa, prenosi Blumberg.

Agencija navodi da bi jedna mala zatvorska korist za Asanža mogla biti dugotrajna zdravstvena njega.

"On nije bio u mogućnosti da se leči proteklih sedam godina", rekao je njegov advokat Jen Robinson novinarima ispred londonskog suda u četvrtak.

Osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž uhapšen je u Londonu nakon što mu je Ekvador ukinuo azil posle sedam godina i oduzeo državljanstvo.

Kako su Kinezi izbacili Pompea iz takta, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA