Najnovije

HAFTAR KREĆE U KONAČNI NAPAD NA TRIPOLI! Na pomolu veliko slavlje snaga LNA! (VIDEO)

I Libijska nacionalna armija feldmaršala Haftara (LNA) i snage Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) tvrde da ostvaruju značajan napredak u borbama za Tripoli. Portparol LNA tvrdi da je avijacija napala nekoliko položaja GNA. Portparol je takođe rekao da je ranije javljeno povećanje aktivnosti vazdušnih napada na 100 odsto izvršivši 8 napada na ciljeve GNA.

Rat u Libiji (Foto: Jutjub)

U postu na društvenim mrežama, na konferenciji za štampu je takođe potvrdio da je LNA vazduhoplovstvo uspešno gađalo jedno od skladišta oružja i municije milicija u oblasti Vadi Spring blizu Tripolija.

LNA je takođe objavila video snimak koji prikazuje “visokokvalitetnu operaciju” protiv militanata u Tripoliju, “koja je sprovedena sa profesionalizmom i preciznošću, pokazujući sposobnost vojske i njenih veština u ispunjavanju zadataka u svrhu zaštite civila”. 

Prema rečima Aguile Saleh, šefa Predstavničkog doma, koji se udružio s feldmaršalom Haftarom, snage LNA će uskoro ući u Tripoli i kako je rekao “oni se moraju otarasiti milicija i terorističkih grupa”.

- Uveravamo stanovnike Tripolija da će kampanja za oslobađanje Tripolija biti ograničena i da neće kršiti nikakve slobode, ali će vratiti bezbednost i boriti se protiv terorizma - rekao je Saleh političarima na sednici u gradu Bengaziju na istoku.

Na strani GNA, na konferenciji za štampu su rekli da su njihove snage povratile kontrolu nad zapadnom vojnom zonom u Aziziji, a da je učestvovala i Četvrta brigada. Vazduhoplovne snage GNA izvršile su 21 napad na pozicije LNA “koje su bile usmerene protiv neprijateljskih snabdevačkih linija i vojnih lokacija, uključujući logor 'Aborčada’i logor ‘Sahban' i vazdušnu bazu Alvitija koju su milicije koristile za napad na civile”. 

Oprema i prodavnice za snabdevanje su takođe navodno zauzeti južno od Girijana.

Prema toj izjavi, LNA je takođe nastavila napade na aerodrom Mitiga i pokušala da bombarduje zatvor sa stotinama zatočenika koji su uhapšeni u Sirtu. GNA je takođe objavila slike ostataka, tvrdeći da je to škola uništena od strane LNA tokom vazdušnog udara.

Ministar unutrašnjih poslova Predsedničkog saveta GNA Fathi Bašaga optužio je UAE za pružanje vojne pomoći Libijskoj nacionalnoj armiji (LNA), feldmaršalu Kalifi Haftaru, za njegovo napredovanje u Tripoliju.

Konačno, Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je ubijena 121 osoba, a 561 je ranjena nakon što je feldmaršal Kalifa Haftar počeo svoju ofanzivu na Tripoli. Takođe je rečeno da su bombardovana dva vozila hitne pomoći.

Scenario noćne more kojeg se SAD i Izrael najviše plaše. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski o Kalifi Haftaru i novonastaloj situaciji u Libiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA