Najnovije

PATRIJARH IRINEJ: Moramo učiniti sve da sačuvamo KiM

U sklopu višednevne posete Kosovu i Metohiji, srpski patrijarh Irinej boravio je u Orahovcu, Velikoj Hoči, Zočištu i Prizrenu.

Patrijarh Irinej na Kosmetu (Foto: SPC)

U orahovačkoj Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice patrijarh Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Patrijarh je u besedi okupljenim vernicima pozvao na jedinstvo i slogu kako bismo sačuvali Kosovo i Metohiju.

Srbe na teritoriji opštine Orahovac, patrijarh je pozvao da budu hrabri, poručivši im da oni čuvaju Kosovo, sveti amanet kosovski i kosovsko-metohijsku zemlju.

"To je naša zemlja više od hiljadu godina. Moramo učiniti sve da je sačuvamo. Iskušenja su vrlo velika ali Bog je iznad svega. Pravda božja i istina božja, ona će pobediti, kao i oni koji budu uz pravdu i istinu božju", poručio je patrijarh.

"Nama nije prvi put da ovako stradamo. Mnogo puta, ali Bogu hvala, sve smo to nadživljavali, ali onda smo bili vezani za crkvu i za veru svoju", naveo je patrijarh. 

"Danas nažalost to je podeljeno. Onda smo bili jedinstveni, složni, danas eto podeljenost i to je neka politika sa sa strane ubačena i nažalost mnogi nasedaju na tu politiku", ocenio je patrijarh.

"Gube svest o jedinstvu našega naroda i saznanje da smo bili moćni, silni, onda kada smo bili sa crkvom svojom, onda kada smo Boga nosili u srcima svojim i Bog je bio sa nama", dodao je patrijarh.

"Da bi Bog bio sa nama, mi se moramo Bogu vratiti, svojoj veri, svojoj crkvi. Ona nas je održala kroz svu našu istoriju i održaće nas i danas ako budemo ostali verni veri, Bogu i crkvi svojoj", navodi patrijarh.

"Vi ste jedna oaza srpska ovde. Srbija i srpski narod vas neće ostaviti. Brine i pomaže koliko može, ali i koliko bude potrebno. Videćemo da crkva učini, i da se ne mi, nego mi zajedno sa vama, održimo ovde. Ovo je sveta zemlja naših praotaca, osvećena blagodeti božjom, i zato smo dužni da je i volimo i branimo i da se za nju borimo", zaključio je patrijarh.

Nakon liturgije, najmlađi vernici su ispred crkve pevali zavičajne pesme i na taj način zahvalili patrijarhu na poseti.

Na čijoj strani je bila crkva 27. marta 1941. godine, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug/RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA