Najnovije

SCENARIO NOĆNE MORE ZA SAD I IZRAEL POSTAJE STVARNOST: Iran, Irak i Sirija planiraju da urade ovo (MAPA)

Sirija, Iran i Irak će nastaviti svoj projekat o povezivanju svojih železničkih sistema u jedan, izveštava sirijski Al Vatan.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei i sirijski predsednik Bašar al Asad tokom susreta u Teheranu (Foto: Jutjub)

- Sada zemlje rade na nastavku projekta koji povezuje železnice Sirije, Irana i Iraka i određuju datum sastanka predstavnika zemalja kako bi se razmenila mišljenja - javio je anonimni izvor iz sirijskog Ministarstva saobraćaja.

Određen je datum za trilateralni sastanak, budući da je projekat bio važna strateška tačka, koja je zaustavljena tokom rata u Siriji. Cilj projekta je bio da se Iraku i Iranu omogući pristup sirijskim lukama. Pre izbijanja rata 2011. godine, Sirija je završila 97 odsto projekta, ali su veliki delovi železničkog sistema uništeni tokom sukoba. Štaviše, postoji trenutni projekat za povezivanje Irana i Iraka preko Basre i Sirije koja se želi pridružiti.

Postoji sporazum između Sirije i Iraka o povezivanju železnica između dve zemlje kroz Altnif i sada zemlje nastoje da ocene projekat kroz sastanak kako bi se procenila mogućnost ponovnog zapošljavanja i status vladinih agencija u tri zemlje. Kada se projekat razjasni, onda se može doneti konačna odluka. Projekat bi takođe mogao da traje i do 4 godine.

Al Vatan je takođe izvestio da postoje dogovori sa kineskom stranom da budu partner u ovom projektu, koji će biti paralelan sa “Inicijativom jedan pojas, jedan put”, koji je planiran da bude završen u korist nekoliko zemalja, uključujući Siriju, Irak, Iran, Kina, Pakistan. U kontekstu iračkog Ministarstva saobraćaja, biće razgovora o povezivanju Skakija između Irana, Iraka i Sirije.

U saopštenju objavljenom na marginama sastanka zajedničkog odbora između Iraka i Sirije u Damasku, Talab al-Huseini je rekao da “u svetlu vođstva iračkog ministra saobraćaja Abdulaha al-Ajbija u oblasti transporta i važnosti železničkih veza između dveju zemalja tokom koordinacije Akašat - Knevis od strane iračke, iranske i sirijske strane na održavanju trilateralnog sastanka kako bi se razgovaralo o mogućnosti razvoja železničke veze između tri zemlje kako bi se dopunilo ono što je dogovoreno na bilateralnom sastanku održanom 5. jula 2014. godine, gde je istaknuto da treba krenuti dalje ka jačanju bilateralnih odnosa i poboljšati nivo ekonomske, komercijalne, naučne i tehničke saradnje u svim sektorima”. 

Al-Huseini je dodao da je put do zajedničke saradnje u ekonomskoj oblasti postignut i da su sve prepreke i ograničenja koje sprečavaju promovisanje većih obima trgovine između zemalja nestale. Razgovaralo se i o saradnji na poljima energetike, elektrosnabdevanja, zemlje, mora, avionskog transporta i ski-turizmu.

Odvojeno, u znak normalizacije, irački premijer Hajder al-Abadi razgovarao je o otvaranju graničnog prelaza Al-Kaim sa sirijskom delegacijom 7. februara. Irački ministar unutrašnjih poslova Kasim al-Aradži je 12. februara potvrdio da je Al-Abadi dao dozvolu da se otvori prelaz.

Video iznad: Iranske snage iz IRGC tokom oslobađanja sirijskog grada Alepa

Pre zatvaranja, zbog rata, kao i zbog potrebe da Irak očisti područje od ID militanata, trgovina je obavljana preko iračkog grada al-Kaima i grada Al Bukamala na sirijskoj strani.

Pre zatvaranja, godišnji promet je bio procenjen na 5 milijardi dolara. Nakon što je počeo rat u Siriji, on je još uvek bio operativan, ali kada se ID pojavila, bio je potpuno zaustavljen.

Sirija je takođe nedavno najavila da će od 1. oktobra 2019. godine Iranu dati u zakup luku Latakiju, prema sporazumu između dve zemlje. Ranije, 25. februara, sirijski predsednik Bašar al-Asad posetio je Teheran, gde se sastao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem i vrhovnim vođom Ali Hameneijem. To je bio Asadov prvi put u Iran od početka sukoba u Siriji, pre otprilike 9 godina.

Situacija poboljšanja odnosa između Sirije, Irana i Iraka i njihovog nastavka i unapređenja njihove saradnje je svojevrsni “scenario noćne more” za Izrael i SAD.

Sasvim je verovatno da bi došlo do snažnog negativnog odgovora, pošto su svi njihovi napori da ih podele putem sankcija, pretnji (pa čak i aktivni vazdušni napadi Izraela na ciljeve u Siriji) doveli do neuspeha. Čak i preostale američke trupe u vojnoj bazi Al-Tanf pokazale su se neefikasnim u obeshrabrivanju ponovnog pokretanja logističkih i vojnih veza između prijateljskih zemalja.

Ruska vojska krenula u novu akciju na Crnom moru. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda, Southfront

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako je Hezbolah promenio ratnu situaciju u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA