Najnovije

DAČIĆ: Mađarska je najveći prijatelj Srbije u EU

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji u bližoj istoriji, a u Evropskoj uniji Srbija nema većeg prijatelja od Mađarske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije u Subotici, gde se održava sednica dve vlade.

Sijarto i Dačić (Foto: Vlada Srbije)

"U EU nemamo većeg prijatelja od Mađarske, a moj kolega Peter Sijarto je najglasniji zagovornik evropskih integracija Srbije. Na sastancima evropskih ministara diplomatije on najodlučnije govori o EU integracijama Srbije", rekao je Dačić posle razgovora sa Sijartom, uoči sednice dveju vlada.

On je dodao da se prijateljstvo dve zemlje najbolje vidi po srdačnosti i ličnim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti saradnju s Mađarskom na svim poljima, političkom, ekonomskim, i dodao da je Mađarska u međuvremenu postala jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

"Mađarska je šesti najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmena naše dve zemlje prošle godine je iznosila 1,7 milijardi evra", rekao je Dačić.

On je posebno naglasio da su tome doprineli izuzetni odnosi s mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

"Veliki doprinos svemu tome daje skladan odnos s Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine Vojvodine. Mi u Srbiji imamo nacionalne manjine kao mostove saradnje, a ne kao prepreke, i takve odnose ćemo nastaviti da razvijamo", zaključio je šef srpske diplomatije.

Joksimović: Jasna podrška suseda na evropskom putu mnogo nam znači

I Ministarska za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Subotici sa Sijartom.

Upoznala je sagovornika sa aktivnostima u procesu reformi i pripremljenim poglavljima.

Ministar je zahvalila na jasnom i glasnom principijelnom stavu podrške EI Srbije, i istakla da nama - kada različite poruke stižu iz nekih zemalja EU, svaka podrška - a posebno naših suseda mnogo znači.

Joksimović i Sijarto će potpisati Inovirani sporazum o podršci evropskim integracijama - kojim ćemo precizirati saradnju u oblasti pripreme Srbije za prelazak na kohezionu politiku, koja je Mađarskoj - nakon što je postala članica EU, dala pristup velikim fondovima kojima će se Mađarska, za par godina, izjednačiti sa prosekom evropskog razvoja, a to je iskustvo koje želimo da iskoristimo za naš razvojni evropski put.

Osim toga, dve države radiće zajedno i na koordinaciji projekata prekogranične saradnje - sredstva su obezbeđena iz evropskih fondova, a čime se doprinosi napretku i razvoju pograničnih opština, navodi se u saopštenju.

Sijarto: Jaka Srbija u interesu Mađarske

Mađarska će preduzeti sve napore kako bi doprinela ekonomskom razvoju i ubrzala evropske integracije Srbije, izjavio je Sijarto.

"Ne možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. godine i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije", rekao je Sijarto.

Kako je rekao, stvaranje jake Srbije je u interesu Mađarske.

"Ne možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. godine i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije", rekao je Sijarto.

On je istakao da je među istinskim pristalicama evrointegracija Srbije, Mađarska jedina zemlja koja se usuđuje da izađe s tim stavom.

"Glavna politika Evrope je protiv proširenja, i moramo se boriti u Briselu da bi dali zamah procesu proširenja i uklonili veštačke barijere Evropske komisije", rekao je Sijarto.

Govoreći o ekonomiji, Sijarto je rekao da su Srbija i BiH "primarne destinacije" za mađarske investicije, i dodao da je vlada izdvojila 10 milijardi forinti (31,1 milion evra) da podrži taj trend.

Kako je naveo, mađarska Eksimbanka uspostavila je kreditnu liniju od 110 miliona evra za podršku bilateralnoj trgovini sa Srbijom, dok je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova izdvojilo 1,6 milijardi forinti (4,9 miliona evra) za podršku mađarskom učešću u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Pozivajući se na program mađarske vlade koji ima za cilj promovisanje mađarskog poslovanja u severnoj Vojvodini, Sijarto je rekao da je taj plan "ogroman i uspeh koji se ne dovode u pitanje".

Sijarto je rekao i da bi dve vlade trebalo da potpišu sporazum po kome bi Mađarska i Srbija mogle da šalju diplomate u ambasade one druge zemlje.

"To znači da ćemo moći da obezbedimo naše prisustvo po najnižoj ceni, na mestima gde Mađarska nema diplomatsko predstavništvo", rekao je Sijarto.

Šta Putin stvarno misli o Kosovu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbija i Mađarska bez otvorenih pitanja

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA