Najnovije

POROŠENKOV REŽIM UBRZANO GUBI KOMPAS: Zelenski krupnim koracima grabi ka ubedljivoj pobedi (ANALIZA)

Čini se da će sve oči ovog sveta tog 21.aprila biti uperene u Ukrajinu, gde se održava po mnogima, istorijska bitka za mesto njenog prvog čoveka, koji će u narednih pet godina predvoditi ovu zemlju. Sadašnji režim otpužuje Zelenskog da je Putinov “trojanski konj” preko koga će Rusija glatko da ostvari sve svoje interese, koje za vreme Porošenkove vladavine nije uspela. Međutim, da li se za Zelenskog može reći da je čovek Kremlja, ili nešto sasvim drugo. Veliki interesi u ovoj igri prete da dovedu do krupnih falsifikata izborne volje građana ali i do novog “majdana”

Kraj Porošenka (Foto: Fejsbuk)

U Ukrajini se 21.aprila održava drugi krug predsedničkih izbora gde će koplja ukrstiti sadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko i njegov protivkandidat Vladimir Zelenski. Oreol ukrajinskog predsednika koji sebe poistovećuje sa alfa-patriotom zahvaljujući kome Rusija nije uspela da pokori Ukrajinu, žestoko je uzdrman porazom u prvom krugu od strane političkog amatera, a po struci komičara, o čijem programu se ne zna skoro ništa. Poruka s bilborda na ulicama ukrajinskih gradova kojima se, uoči prvog kruga predsedničkih izbora, agitovalo za reizbor aktuelnog šefa države Petra Porošenka imala je militantnu, agresivnu intonaciju. „Armija! Jezik! Vera!“. Uprkos tome, ona nije naišla na plodno tle u izmrcvarenom i opljačkanom narodu, koji mu je dao svega 15,95 % glasova.

Porošenko protiv Putina?

Suočen sa najverovatnijim porazom i u drugom krugu izbora, Petro Porošenko je rešio da „angažuje“ predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji treba da mu pomogne da pobedi svog rivala. Naime, u Harkovu su se pojavili ovi nesvakidašnji reklamni bilbordi, na kojima je prikazan Porošenko koji se u drugom krugu izbora suprotstavlja predsedniku druge države. Predizborni štandovi koji promovišu Porošenka masovno su počeli da distribuiraju izborni materijal sa slikama sa ovog bilborda. Tiraž je ubrzo premašio brojku od 4 miliona primeraka.

Prava zamisao ovih plakata je da se neopredeljenim glasačima, ali i delu „zabludelog“ naroda, pokaže, kako je njegov suparnik u stvari „trojanski konj“ koga kontroliše Moskva, te da će prvi čovek Ukrajine za desetak dana izaći direktno na megdan ruskom predsedniku, a ne Vladimiru Zelenskom.

Iz izbornog štaba Petra Porošenka su pokušali da smisle neki suvisli izgovor za ovakvu vrstu kampanje. Oni su saopštili da njihova namera nije bila Zelenskog predstave kao „Putinovog agenta“: “Apsolutno to nije tačno“– rekli su u izbornom štabu Petra Porošenka i dodali „međutim mi čvrsto verujemo da Putin sanja o slabom, nepripremljenom predsedniku, koji će omogućiti Kremlju da lako uzme Ukrajinu pod svoju kontrolu”, ističu u štabu. Oni su naglasili da ovi bilbordi treba da podsete narod, da je u ovim teškim izazovima sa kojima se Ukrajina svakodnevno suočava, potreban “jak predsednik i vrhovni komandant”.

U međuvremenu ukrajinska javnost je žestoko osudila ovakav način vođenja političke borbe od strane izbornog štaba sadašnjeg predsednika. Usijale su se društvene mreže, a disonantni tonovi se mogu čuti i od ljudi koji su se nalazili na čelu najvažnijih institucija u ovoj državi. Tako je bivša ministarka pravde Ukrajine Elena Lukaš izjavila, da bi Porošenko trebalo da traži dozvolu za korišćenje slike ruskog predsednika. “Nešto drugo je ovde iznenađujuće – broj ukrajinskih eksperata i političara koji brane Putinova povređena prava. Među njima su, nažalost, zvanični predstavnici Zelenskog”, naveo je Porošenkov tim na Fejsbuku, iznenađen izuzetno negativnom reakcijom ukrajinske stručne javnosti.

Iako Rusija nije imala nameru da komentariše izbore u susednoj državi, morala je da reaguje na ničim izazvanu pojavu ruskog predsednika u kampanji Petra Porošenka. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, komentarisao je upotrebu fotografije Vladimira Putina, u predizbornoj kampanji aktuelnog predsednika Ukrajine Petra Porošenka: „Mi biramo Putina, a Ukrajinci — videćemo“, izjavio je Peskov, komentarišući (zlo)upotrebu Putinove slike u predizbornoj kampanji Petra Porošenka.

Uvidevši da ovakav vid kampanje donosi dosta negativnog publiciteta, te da može da stvori više štete nego koristi, oglasio se i sam Porošenko. On je ovaj potez svog izbornog štaba ocenio kao grešku. Porošenko se izvinio Ukrajincima, koji su njegove antiruske plakate povezali sa figurom lidera predsedničke trke Vladimirom Zelenskim. „Ne optužujem Zelenskog da je Putinov agent. Ako je neko to tako shvatio, ja se izvinjavam“, izjavio je Porošenko na televiziji ICTV. Porošenko je tom prilikom pomalo cinično „pohvalio“ svog konkurenta sa ocenom da se radi o dobrom glumcu.

Nepredvidivost Vladimira Zelenskog

Međutim, da li se realno i na osnovu činjenica, može pretpostaviti da je Zelenski igrač koga kontroliše Moskva. Sudeći po njegovim dosadašnjim istupima, to se teško može reći. Naprotiv.

Naime, na jednom koncertu koji je održan u avgustu mesecu 2014.godine, a na kome su prisustvovali ukrajinski vojnici, Zelenski je „opolčence“ iz Donjecka u Luganska, u stilu rusofobno-nacističkih jedinica nazvao „najgorim ološem“, dok je ukrajinske borce koji su učestvovali u „Protivterorističkoj operaciji u Donbasu“ nazvao „sjajnim, dobrim i snažnim ljudima“. Čini se da je tada nastupio dosta iskreno, jer nije imao nikakve političke ambicije kakve recimo ima danas, a koje nužno traže od čoveka da često prikriva ono što stvarno oseća u svojoj duši, zarad viših ciljeva.

Međutim, taj isti čovek se i dan danas zahvaljuje borcima iz veoma problematičnih jedinica, na snažnoj podršci za vreme glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora: „Hvala vam na svemu – od Širokina pa do stanice Luganske. Hvala svakom patrioti iz bataljona „Krivbas“, bataljona „Donbas“, „Ajdar“, „Azov“, Nackorpusu. Pripadnicima Nacionalne garde, našim pilotima, mornarima, našim zarobljenim ljudima koje ne zaboravljamo i koje ćemo osloboditi“– rekao je Zelenski prilikom videoobraćanja putem socijalne mreže Fejsbuk. On je pripadnike ovih formacija nazvao „istinskim herojima“ i dodao, „hvala vam na svemu. Kako onima koji Ukrajinu brane direktno na frontu, tako i onima koji se nalaze u pozadini. Neću vas izneveriti“– obećao je Zelenski.

Velika podeljenost u armiji

Da je sitaucija u vojsci veoma složena, i da Zelenski ima značajnu podršku među jedinicama koji se nalaze u sastavu ukrajinske vojske (većina je smatrala da će armija podržati sadašnjeg predsednika), svedoče i rezultati Centralne izborne komisije. Prema tim podacima predsednik Ukrajine Petro Porošenko je dobio svega 108 glasova više, od njegovog protiv-kandidata Vladimira Zelenskog.

Naime, prema podacima novinara Jurija Butusova ukrajinska vojska je glasala na sledeći način. U zoni koju pokrivaju Združene snage ukrajinske armije koje drže front ka Donbasu, otvoreno je 79 specijalnih biračkih mesta. Na tim biračkim mestima je glasalo nešto više od 30 hiljada vojnika i oficira. Prema rezultatima Centralne izborne komisije rezultati su sledeći:

Porošenko 12,844
Zelenski 12,423
Anatolij Gricenko 1,507
Julija Timošenko 1,084
Igor Smeško 1,022
Ruslan Košulinski 1,008
Oleg LJaško 711
Jurij Bojko 601 i,
Aleksandr Vilkul 351

Što se tiče rezultata izbora iz specijalnog obučnog centra koji se nalazi u Lavovskog oblasti, gde ukrajinska vojska izvodi obuku zajedno sa instruktorima NATO, primetno je da je ovde ubedljivu pobedu odneo Zelenski. Naime, on je dobio 902 glasa, dok je trenutni ukrajinski predsednik dobio podršku svega 597 birača. Još dramatičnji izborni rezultati u korist Zelenskog su ostvareni u Dnjeparskoj vojnoj bolnici gde je npr. Zelenski dobio gotovo 4,5 h više glasova u odnosu na Porošenka (72/17).

Interesantno je napomenuti da je na biračkim mestima u ratnoj zoni koji administrativno pripadaju regionu Donbas (Donjeck i Lugansk), najviše glasova dobio Jurij Bojko koji na ukrajinskoj političkoj sceni slovi za izrazito „proruskog“ političara.

Razlika u strateškom pristupu

Što se tiče Vladimira Zelenskog on je 21.marta tekuće godine organizovao konferenciju za štampu na kojoj su uglavnom prisustvali novinari koji dolaze iz zapadnih informativnih redakcija kao što su New York Times, Washington Post, Bloomberg, Der Spiegel, The Economist, Le Figaro, Atlantic Council, Kyivpost. Pored pitanja koji su bila vezana za unutrašnje prilike, koji se tiču detajkunizacije političke scene u Ukrajini i neutralisanja monopolskih struktura koje su povezane sa politikom, Zelenski nije mogao da izbegne teme koje se tiču njegovog plana za region Donbas, pitanja koja se vezana za Krim, i konačno njegovog odnosa prema Rusiji.

Što se tiče Minskih pregovora, Zelenski se zalaže za poštovanje dogovorenih odredbi. Međutim, Zelenski bi da menja njihovu strukturu jer nisu ispunili svoju pravu misiju. Naime, da bi ovaj sporazum zaživeo u praksi, potrebno je njihova transformacija koji bi se sastojala od proširivanje pregovaračkog stola, kroz dodavanje predstavnika iz SAD i Velike Britanije. Dakle, na tom planu Zelenski želi da još više „upetlja“ vodeće zapadne države u rešavanje ukrajinske krize, koje otvoreno naziva savezničkim, a kojima će zauzvrat omogućiti još povoljniju klimu za investiranje u zemlji.

Na duže staze Zelenski vidi Ukrajinu u koju će ponovo biti integrisan Donbas, ali i vraćen Krim. Sudeći po njegovim jasno izrečenim stavovima, po ovom pitanju neće biti kompromisa. Samo će se metode promeniti. Umesto čvrste, ali često nespretne i lopovske ruke, koju personifikuje Porošenko, Zelenski će se poslužiti trikovima koji su imanentni njegovom psihološkom karakteru, a to je gluma, pretvaranje pregovora u pozorišnu scenu, cirkus, zabavu, gde će se doktrinom „simpatičnosti“ pokušati „razoružati nakostrešeni protivnik“ koji se nalazi u Donbasu, a nakon njega i sama Rusija. Dakle, u ovom momentu je najvažnije stvoriti preduslove za postojano i tiho „kuvanje žabe“ gde će se „odmetnute“ teritorije praktično same od sebe vratiti pod ukrajinsku zastavu. I tu Zelenski na duge staze može da bude daleko opasniji protivnik od samog Porošenka, koji je isuviše sirov, ukočen i neinventivan za takvu vrstu igre.

Ali za tako nešto je i u najidealnijim uslovima potreban određeni vremenski period, koji prevazilazi jedan predsednički mandat. Zelenski je svoju kampanju bazirao na pobošljanju života običnog čoveka, koji je za vreme Porošenkove vlasti potpuno degradiran. To je centralna tačka njegovog programa. Dakle, da bi opravdao ulogu reformatora, on pod hitno mora da reši nagomilane socio-ekonomske probleme u zemlji, koji se ocenjuju kao katastrofalni. I upravo na ovom planu se od njega traže brza rešenja i velika očekivanja. Čini se da će borba protiv ogromne kriminalne hobotnice koju je stvorio Porošenko potrajati godinama. A to je osnovni preduslov, da Ukrajinci ponovo usprave svoju pogrbljenu kičmu i osete čari dostojanstvenog života. Ovaj uslov je u tesnoj vezi i sa još jednim važnim elementom, bez kojeg je nemoguće da se u kratkom roku osete rezultati nove politike. A taj uslov je puna normalizacija odnosa sa Ruskom Federacijom.

Faktor Kolomojski

Zelenskog podržava najljući neprijatelj Porošenka – ukrajinski milijarder jevrejskog porekla Igor Kolomojski. Setimo se, upravo je on nakon „Majdana“, kao gubernator Dnjepropetrovske i Odeske oblasti umirio jug Ukrajine, koji je zahvatio talas masovnih protesta protiv novih vlasti. Ovaj biznismen je finansirao i nacionalističke odrede u ratu u Donbasu, a nad njima i dalje ima kontrolu. NJegov vodeći uticaj u tom delu Ukrajine je i dalje nesporan. Da stvar bude gora po aktuelnog predsednika, ono što karakteriše ukrajinske oligarhe je da svi koji drže do sebe imaju snažnu medijsku infrastrukturu. Kolomojski poseduje televiziju „1+1“ i novinsku agenciju UNIAN, Dmitrij Firtaš — televiziju „Inter“, Rinat Ahmetov — televiziju „Ukrajina“, dok Taras Kozak — „112 ua“ i „Newsone“ itd. Za vreme predizborne kampanje Porošenko je osetio šta znači kada se na njega obruši medijska lavina. Istina, ni on im nije ostao dužan sa svoje televizije — „5. kanal“.

Reklo bi se da Kolomojski ima daleko trezveniji stav i po pitanju rata u Donbasu. Naime, on je nedavno izjavio da u su u Donbasu Ukrajinci samo sebi najveći naprijatelji, a ne ruski predsednik Putin. „Gde vi tu vidite Putina“, upitao je Kolomojski i dodao „vrlo dobro poznajem situaciju iznutra, tako da znam o čemu govorim“.

Prema različitim izvorima, ovaj oligarh ima i značajan potencijal oružane sile. On pod svojom kontrolom ima oko 15 hiljada boraca, koji su organizovani u vojno-teritorijalne bataljone pri ukrajinskoj vojsci, kao i specijalne bataljone u sastavu ukrajinskog MVD-a. Može se sa velikom sigurnosti reći da je upravo Kolomojski sa milionima evra, najzaslužniji za obrazovanje i opremanje bataljona “Dnjepar-1”, “Donbas”, “Šahtjorsk”, “Azov” i “Ajdar”. On ima veliki uticaj i u regularnim jedinicama ukrajinske armije kao što su 25. vazdušno-desantna brigada, 93. mehanizovana i 17.tankovska brigada. Tu treba dodati i Dobrovoljački ukrajinski korpus sastavljen od boraca Desnog sektora. Dakle, u svim tim sastavima prisutan je Kolomojski sa svojim finansijskim dotacijama, a ove jedinice se mogu upotrebiti protiv Porošenka u slučaju velike krađe u drugom krugu predstojećih izbora.

Falsifikovanje izbora ili likvidacija Zelenskog?

A da je gigantska krađa moguća u nedelju 21.aprila, svedoče  brojne nepravilnosti koje su registrovane u prvom krugu glasanja. Postoje ozbiljne indicije da se sprema veliko falisfikovanje izbornih rezultata, putem nekoliko razrađenih postupaka koji u konačnom zbiru treba da prelome u korist Porošenka. Tako nešto je demonstrirano tokom prvog kruga glasanja, gde je ovaj mehanizam upotrebljen tek toliko, da Porošenko pretekne Juliju Timošenko i obezbedi siguran prolaz u drugi krug. Naime, u anketama rađenim pred same izbore, Porošenko je u najboljem slučaju mogao da osvoji 12% glasova. Međutim, on je prvi krug završio sa neverovatnih 16% glasova, što je dramatično veliko odstupanje za napredne metode matematičke predikcije, koje koriste profesionalne agencije. Prema najnovijim anketama stvari po Porošenka izgedaju beznadežno, i čini se da ni eventalna izborna krađa veka neće moći da obezbedi njegovu pobedu. Poslednji rezultati govore da će u drugom krugu ubedljivu pobedu odneti Zelenski,sa približno 2-3 puta više glasova u odnosu na Porošenka.

Ilistracija: Bog-rata.com

I dok pišemo poslednje rečenice ovog teksta, na internet resursima se pojavio zlokobni video-klip iza kojeg stoji Porošenko i njegov izborni štab, a na kome se vidi Vladimir Zelenski kojeg udara teretni kamion kiper, narandžaste boje. Na kraju video klipa iznad “pregaženog tela” Porošenkovog protivkandidata ide poruka “Svako ima svoj put”, a na snimku se vidi i grafička animacija konzumiranja opojne droge kokain, koja treba da predstavi Zelenskog kao narkomana nesposobnog za obavljanje predsedničke funkcije.

Dakle u Ukrajini je moguće svašta očekivati, pa čak i fizičku likvidaciju Zelenskog ukoliko to bude neophodno. U svakom slučaju očekuje nas veoma buran finiš kampanje u ovoj državi.

1U Ukrajini je 31. marta održan prvi krug predsedničkih izbora. U prvom krugu, poznati glumac Vladimir Zelenski osvojio je 30,24% glasova, a drugo mesto zauzeo je sadašnji šef države Petro Porošenko sa 15,95% osvojenih glasova. Treće i četvrto mesto zauzeli su Julija Timošenko (13,4%) i Jurij Bojko (11,67%). Zanimljivo, iako je većina stručnjaka predviđala da će Zelenski i Porošenko proći u drugi krug, malo ko od njih je očekivao ovoliku razliku.

Kako su Rusija i NATO u potpunosti prekinuli kontakte, pogledajte OVDE.

Izvor: Bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA