Najnovije

IZGORELA PARISKA SVETINJA! Pre samo šest meseci na nju su okačili ovaj simbol i pljunuli na srpske žrtve! (FOTO/ VIDEO)

Veliki požar zahvatio je jedan od simbola Pariza, čuvenu katedralu Notr Dam, samo šest meseci nakon što je u njoj okačena zastava lažne države Kosovo!

Notr Dam (Foto: printskrin)

Notr Dam, čuvena pariska katedrala iz srednjeg veka stradala je u ponedeljak u velikom požaru koji je, iz neutvrđenih razloga, izbio u kasnim popodnevnim satima.

Od vatre se u potpunosti obrušio jedan toranj, posle čega je požar zahvatio i drugi toranj i noseću konstrukciju.

- Najgore je izbegnuto - izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron i dodao da su vatrogasci uspeli da spasu glavni deo zdanja i da će obnova hrama krenuti odmah.

Trenutno se radi na evakuaciji svih relikvija, a trnov venac Isusa Hrista, kao i ostali vredni predmeti prebačeni su na sigurno.

- Obe kule katedrale Notr Dame "su sigurne" - rekao je Laurent Nunez, sekretar ministra unutrašnjihnjih poslova, nekoliko sati nakon što je masivan požar srušio toranj, spalio veći deo krova i zapetio da u potpunosti uništi znamenitost.

- Požar je sada slabiji. Vatra slabi i obe kule katedrale su sigurne. Još uvek radimo na tome da sačuvamo umetničke vrednosti  iz katedrale - rekao je Nunez.

Jedan vatrogasac je teško povređen, rekao je komandant vatrogasne brigade u Parizu general Žan Klod Gale.

Prema izveštajima sa mesta događaja, katredalu je zahvatila jaka vatrena stihija sa kojom se bori višeod 400 vatrogasaca.

Rojters prenosi, pozivajući se na izjave svedoka, da se sa vrha katedrale vidi gust dim, a da je vatra zahvatila dva zvonika. Kako javlja isti izvor, požar je izbio na tavanu katedrale.

Uzrok ovog požara još nije poznat, ali kako navode zvaničnici, vatru su možda izazvali radovi na konzervaciji ovog zdanja starog više od 8 vekova.

Predsednik Francuske Emanuel Makron otkazao je sve svoje aktivnosti zbog ovog požara.

Parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu o požaru koji je noćas izbio u srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

- Sve gori, ništa neće ostati - rekao je portparol Notr Dama Andre Fino.

Zamenik gradonačelnika Emanuel Gregoar rekao je za BFMTV da specijalne ekipe pokušavaju da spasu umetnička i druga neprocenjiva dela koja se nalaze u katedrali.Komandir vatrogasaca skeptičan.: Teško ćemo se izboriti sa vatrenom stihilom. Prilaz je otežan , teško je obezbediti vodu, a ima dota drveta i šupljina".  

Ipak, pre samo šest meseci, na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu, u katedrali Notr Dam okačena je zastava lažne države Kosovo.

A lažna država nije ni učestvovala u ovom ratu, niti je priznata kao država. Ipak, Francuzi su odlučili da im ukažu počast pozivanjem na ceremoniju i postavljanjem zastave. Svetska javnost bila je u šoku.

Vojska je bila spremna da se vrati na Kosovo, ali evo ko je to sprečio! Činjenice nepoznate javnosti pročitajte OVDE.

Izvor: RT/ Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA