Najnovije

S-400 STIŽE NA ARKTIK: Rusija sprečava sve pretnje sa severa!

Rusija će na Arktiku razmestiti najnovije PVO sisteme S-400 kako bi se zaštitila od svih vrsta pretnji, uključujući i američke nuklearne bombardere, piše britanski list „Dejli telegraf“.

S-400 (Foto: Ria)

Kako objašnjava list, ti sistemi protivraketne odbrane služiće i da zaštite Severni morski put ka Aziji zbog povećanog interesovanja NATO-a za arktički region.

U planu je da sistemi S-400, koji su sposobni da uništavaju avione i krstareće rakete na udaljenosti do 400 kilometara, budu razmešteni na arktičkoj obali i ostrvima do kraja 2020. godine. 

Pored toga, ukazuje britanski list, za jedinice protivraketne odbrane gradi se nova infrastruktura, budući da Rusija povećava vojno prisustvo u regionu, kakvog nije bilo još od vremena Hladnog rata.

Sa druge strane, ruski list „Izvestija“ navodi da je ta odbrana neophodna zbog plana Amerikanaca da u slučaju velikog sukoba preko Arktika napadnu industrijske centre u centralnom delu Rusije, te podseća na tajnu operaciju „Gigantsko koplje“ iz vremena Hladnog rata, kada je Ričard Nikson 1969. godine poslao strateške bombardere preko Severnog ledenog okeana u pokušaju da podstakne Sovjetski savez i severne Vijetnamce na pregovore. 

Taj potez je bio deo takozvane „Teorije ludaka“, stvorene sa ciljem da natera Moskvu da poveruje da je Nikson dovoljno lud da izvrši nuklearni napad u slučaju da Moskva odbije zahteve SAD.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin prošle sedmice je objavio novu strategiju razvoja na Arktiku, istakavši da srednja temperatura u polarnom regionu raste brže nego u ostatku sveta. Takođe je izjavio da će Rusija u toku ove godine aktivirati tri nuklearna ledolomca, kao i da će ponuditi poreske olakšice kako bi privukla investitore na sever.

Pročitajte OVDE zašto je Amerika u panici a tiče se Arktika.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA