Najnovije

MILOŠEVA SABLJA BRITKO SEČE: Oklopno vozilo Miloš-S sa moćnim raketama „Kornet-EM“ (VIDEO)

U poslednje vreme smo svedoci velike ekspanzije različitih tipova vođenih raketa, koje su postale pravi „hit“ u modernim ratovima. Veliki broj ratnih snimaka iz Sirije, Libije, Jemena, pokazuju svu moć ovih modernih ubica. Danas se ne može zamisliti neki ratni sukob u kojima jednu od glavnih uloga ne igraju upravo sistemi ove kategorije (uz sve prisutnije bespilotne letelice).

Oklopno vozilo "Miloš" (Foto: Jutjub)

Čini se da su tenkovi i ostala oklopna tehnika ugroženiji više nego ikad. Tenkovi bez ozbiljne modernizacije bazične oklopne zaštite, postaju pravi „mrtvački sanduci“, koju grupa priučenih gerilaca uništava sa daljine od nekoliko kilometara. Velika dostupnost i jednostavnost upotrebe vođenih protivtenkovskih sistema je izvanredno sredstvo za vođenje asimetričnog rata, protiv neprijatelja koji je tehnički superiorniji. Ešelonirana i dobro utvrđena odbrana sastavljena od ovih sistema može zaustaviti daleko nadmoćniju oklopno-mehanizovanu borbenu grupu u napadu. Prenosni protivtenkovski sistemi postaju idealno oružje u rukama gerile, posebno prilikom izvođenja zasednih dejstava na izolovane ali i grupne ciljeve neprijatelja. Pored nenadoknadivih materijalnih i ljudskih gubitaka, upotreba ovih sistema stvara dodatnu psihozu kod neprijatelja.

Većina modernih raketa se navodi pomoću laserskog snopa. Princip gađanja je ovde veoma jednostavan. Operator je dužan da pomoću opto-elektronskog uređaja koji se nalazi u sklopu kompleksa, drži na nišanu tenk ili bunker dok ga raketa ne pogodi. Snaga najmodernijih tandem-kumulativnih bojevih glava je takva da one mogu da probiju skoro metar debelu homogenu čeličnu ploču. One su posebno projektovane protiv savremenih osnovih borbenih tenkova sa dopunskom zaštitom (reaktivni oklop). Tenkovi koji nisu preduzeli odgovarajuće mere su u sudaru sa ovim sredstvima osuđeni na smrt.

Jedan od najboljih protivtenkovskih sistema današnjice, koji se na cilj navodi pomoću laserskog snopa jeste ruski 9M133 „Kornet“. On je svoju visoku efikasnost potvrdio u velikom broju ratova na Bliskom Istoku. Gotovo nijedan savremeni tenk nije imun na udar njegove protivoklopne rakete. Na Jutjub- kanalu se nalazi veliki broj snimaka gde se vidi uništenje tenkova poput Abramsa, Leoparda, Merkave, upravo upotrebom „Korneta“. Masivna raketa kalibra 152mm koja nosi snažnu bojevu glavu može da probije preko 1000mm tenkovskog oklopa, koji je zaštićen reaktivnim oklopom. U osnovnoj verziji sistema, domet rakete iznosi 5500 metara, što stvara više nego bezbednu distancu za nesmetano dejstvo vatrene grupe koja koristi ovo sredstvo. Pri tome, maksimalni otklon od cilja na najvećim dometima nije veći od 0,2-0,3 metra, što predstavlja beznačajnu grešku.

Oklopno vozilo M-16 „Miloš“ kao odlična platforma za sistem „Kornet“

Vojska Srbije u svom sastavu uglavnom ima zastarela vođena protivtenkovska sredstva koja se karakterišu ograničenim efektivnim dometom i malom probojnosti bojeve glave, posebno kada se radi o najsavremenijim modelima osnovnih tenkova. U poslednje vreme su prisutni napori domaće vojne industrije da kroz modernizaciju zastarelih sredstava + razvoja novih koncepcija, reše ovaj akutni problem. Ali za tako nešto je potreban dugačak razvojni put koji traje godinama, a i same modifikacije starih sredstava imaju ograničen potencijal. Višenamensko oklopno vozilo „Miloš“ koje po svom dizajnu ali u upotrebljivosti predstavlja možda i najbolji proizvod srpske vojne industrije u poslednje vreme. Po svojim gabaritima i osnovnim tehničko-taktičkim karakteristikama je sličan ruskom kolegi „Tigru“, sa tim da je “Srbin” ipak nešto masivniji (njegova težina dostiže 14 tona).

Upravo ruski „Tigr“ (verzija VPK-233116) je upotrebljen kao osnovna platforma za najnoviju mofidikaciju sistema „Kornet“ koji je dobio oznaku „D“ (Kornet-D). Naime, na vozilo su instalirana dva nosača sa po četiri transportno-lansirna kontejnera (ukupno 8), na kojima se nalaze zasebni opto-elektronski uređaji (Tv+Ic +laser za određivanje daljine i navođenje). U borbenom kompletu se nalazi još osam ovih raketa, koje se veoma brzo osposobljavaju za vatreno dejstvo. Ovo omogućava operatoru koji se nalazi na suvozačevom mestu da istovremeno gađa potpuno dva različita cilja. Nosač na kojima je integrisan opto-elektronski kompleks sa „svežnjem“ raketa se može rotirati za 180 stepeni, tako da omogućava dejstvo u svim pravcima. Ceo sistem je visoko automatizovan.

Sa borbenim kompletom od osam raketa (+ dopunskih osam) ovo vozilo bi teoretski moglo da uništi čak 8/16 najsavremenijih tenkova koji se trenutno nalaze u operativnoj upotrebi. NJihov efektivni domet bi se kretao u rasponu od 8-10 kilometara, što je zaista respektabilna daljina s obzirom na proverenu efikasnost ove rakete. Pored protivtenkovske rakete koje je opremljena tandem-kumulativnom bojevom glavom (probojnost oklopa zaštićenog dinamičkom zaštitom iznosi 1,200-1,300 mm na 10000 metara), postoje i rakete koje ostvaruju termobarični efekat na cilju. Ove rakete su izuzetno efikasne protiv žive sile neprijatelja, koja je zaštićena prirodnim i veštačkim preprekama.

Vojska Srbije predstavila ubitačno oružje. Pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

OVOM ČOVEKU JE DOSTA DA GA DRŽAVA PLJAČKA: Neregistrovanim autom udara na sistem

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Moćno oklopno vozilo “Miloš” srpskih oružanih snaga

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube