Najnovije

UPOZORENJE BANJALUCI: Srpska će nestati ako BiH uđe u NATO

Republika Srpska, koja kao i Srbija ima skupštinsku rezoluciju o vojnoj neutralnosti, nema političkih, ekonomskih i bezbednosnih razloga da postane članica NATO-a, a ulazak BiH u tu alijansu značio bi nestanak Srpske, ocenjeno je danas u Beogradu na tribini "Zašto Srpska neće u NATO".

Tribina "Zašto Srpska neće u NATO" (Foto: Medija centar

Na tribini koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji ocenjeno je da su građani, kao i sve parlamentarne političke stranke u Republici Srpskoj, jasno protiv priključenja Alijansi i zbog NATO agresije tokom devedesetih godina prošlog veka.

Politikolog Aleksandar Pavić rekao je da je NATO glavni faktor nestabilnosti u Evropi i na evroazijskom prostoru i da se ponaša, smatra on, onako kako se ponašao Treći rajh.

- NATO ne predstavlja više vrednosti koje su nama bliske, NATO države se guraju u militarizaciju i sve veće suzbijanje demokratije kao i nelegalne agresije i intervencije širom sveta - rekao je Pavić.

Prema njegovim rečima, NATO države učestvuju i u organizovanju obojenih revolucija i stvaranju mnogo gore atmosfere u Evropi nego što je bila tokom hladnog rata.

- I Srbija i Republika Srpska i srpski narod ne treba da budu deo toga - smatra Pavić.

Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ ocenio je da se davno među bošnjačkom elitom razvila teza da je jedina garancija opstanka BiH - članstvo u NATO-u.

- Čak i kada novoimenovani ambasador SAD izjavi da je njegova država garant suvereniteta BiH, to za SDA izgleda nije dovoljno. Zato se postavlja pitanje zašto Bošnjaci baš u zapadnom vojnom savezu vide jedinu garanciju za opstanak BiH? - upitao je Vranješ.

Prema njegovim rečima, odgovor je verovatno isti kao i na pitanje "zašto namenska industrija u Federaciji BiH tajno proizvodi višak naoružanja".

Vranješ smatra i da je očigledno da bošnjačka politička elita, na čelu sa SDA, vidi disciplinovanje Republike Srpske jedino uz pretnju silom, nikako uz politički dogovor.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski, koji deli isti stav učesnika tribine o neulasku Republike Srpske u NATO, smatra i da BiH ulaskom u NATO ne bi dobila ništa kao što, nije dobila ni Hrvatska koja je deset godina članica Alijanse.

On je rekao i da je NATO sada izrazito antiruski vojni savez i da ulazak u tu organizaciju ne bi bio racionalan potez, ni politički, ni ekonomski.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da tribina organizovana radi pravilnog i pravovremenog predstavljanja ukupne situacije i političkih prilika u BiH.

- Sve veći pritisci na Srbe i Srpsku da odustanu od sebe i pristanu da BiH, pa i Republika Srpska budu učlanjeni u NATO mogli bi se po načinu i sredstvima uporediti sa pritiscima koji su nam sa iste strane stizali u vreme kada su Srbi u BiH bili za ostanak u Jugoslaviji, a druga dva naroda za nezavisnost - rekao je on.

Cicović je podsetio i da je Narodna skupština Republike Srpske Rezolucijom o vojnoj neutralnosti obavezala sve srpske političare i stranke, kao i one koje predstavljaju Srpsku u zajedničkim organima u Sarajevu, pa i svakog građanina Srpske da nikada, nikako i nigde ne učine bilo šta u suprotnosti sa tom rezolucijom.

Cicović je rekao da NATO potpuno i svesno ignoriše Rezoluciju Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

- To jasno pokazuje koliko ta alijansa, da li zasliepljena vojnom silom, ili u strahu od neke druge veće sile, ne želi da gubi vreme niti da se osvrće na bilo šta što bi moglo da ospori, a kamoli da onemogući potčinjavanje celog Balkana svojoj komandi - zaključio je Cicović.

Na tribini su govorili i profesor Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić, akademik Darko Tanasković, univerzitetski profesor Nenad Kecmanović i profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić.

Šta su Crnogorci odlučili vezano za gradnju nove NATO baze, pogledajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Dejan Berić: Iza ovoga stoje Britanci! 

 

 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube