Najnovije

NEMCI DIŽU RUKE OD HRVATSKE: Traže druge saveznike u regionu

Nemačke kompanije u Hrvatskoj izuzetno su nezadovoljne uslovima poslovanja i smatraju da će ova godina biti znatno lošija od prošle, a najviše primedbe imaju na visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju, i smatraju da Vlada premijera Andreja Plenkovića loše radi svoj posao.

Zagreb (Foto: Pixabay)

To je pokazalo najnovije istraživanje Nemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, najveće bilateralne privredne organizacije u Hrvatskoj, sprovedeno u februaru ove godine među 150 kompanija članica Komore i nekim od vodećih kompanija u Hrvatskoj, piše zagrebački "Večernji list".

Kako se navodi, čak 61 odsto kompanija privrednu situaciju u Hrvatskoj ocenjuje kao lošu, a samo 54 odsto kompanija izjavilo je da bi ponovo izabralo Hrvatsku kao poslovnu destinaciju.

Kao najveće prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije kompanije ističu članstvo u Evropskoj uniji, kvalifikovanost zaposlenih, produktivnost i motivaciju zaposlenih i infrastrukturu, dok kao razlog za smanjenje investicija navode nedostatak radne snage koje postaje sve veći problem svim firmama, pa tako i onima koje su članice Nemačko-hrvatske industrijske komore.

Prošle godine u Hrvatsku je želelo da ulaže 80 odsto nemačkih kompanija, a sada najverovatnije traže druge zemlje, što pokazuje podatak da je Hrvatska osma među 20 zemalja regiona po poželjnosti za ulaganje.

Iza Hrvatske su samo Rumunija i Bugarska, a ispred sve druge članice EU iz regiona.

Šta je Lazanski rekao o Hrvatima, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ante Keš – Danke Deutschland

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA