Najnovije

TRAŽITI PRESTANAK LOBIRANJA SRBIJE JE VAN PAMETI: Kulturna baština na KiM je ugrožena

"Tražiti od Srbije da ne lobira protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije ili priznavanja Kosova, potpuno je van pameti", kaže bivši ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković.

Darko Tanasković (Foto: Jutjub)

"Ti zahtevi nas mogu i obradovati, jer svedoči da je naša spoljna politika u toj oblasti bila uspešna", rekao je Tanasković za Tanjug komentarišući licitiranje da se među temama i u Berlinu 29. aprila, može naći i zahtev da Beograd prekine sa lobiranjem za povlačenje priznanja Kosova, protiv članstva u Interpolu i Unesku.

Dodaje da počevši od 2015. godine kada Kosovo nije uspelo da se, kaže, ugura u Unesko, pa sve do danas, Priština nema mnogo uspeha u osvajanju međunarodnih organizacija.

Primećuje da je to izazvalo primetnu nervozu i u Prištini, a i kod njenih pokrovitelja koji uprkos veoma intenzivnom, ponekad čak i brutalnom lobiranju ne uspevaju u svojim namerama.

Upitan da li je možda međunarodna atmosfera, posle požara u Notr Damu, prilika da Srbija ponovo skrene pažnju na ugroženost srpskih crkava i manastira na KiM, koji su srpska kulturna bastina, Tanasković kaže da ne bi trebalo isuviše kapitalizovati ovaj trenutak, jer se požar u Notr Damu po svemu sudeći dogodio iz nehata, odnosno da je uzrok ljudski faktor, neka tehnička greška.

"Mislim da ne bi trebalo suviše kapitalizovati ovaj trenutak, jer bismo time pokazali da su nama potrebni neki argumenti ovakvog reda, a oni nama nisu potrebni, zato što se naše kulturno nasleđe na KiM jednim delom već nalazi na listi zaštićene kulturne baštine Uneska i to čak u opasnosti", navodi Tankosić.

Dodaje da Srbija treba kontinuirano da ukazuje na svoju kulturnu baštinu na KiM koja je ugrožena, a ne da pojača pritisak kada se pojave događaji koji objektivno, kako kaže, sa tim nemaju veze.

Tanasković kaže da je sasvim jasno da se u ovom trenutku situacija u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja veoma zaoštrila, prevashodno usled sve veće suprotstavljenosti SAD, s jedne, i Rusije sa druge strane na ukupnom geopolitičkom planu.

"U trenutku kada se situacija u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova veoma zaoštrila izražavaju se i neke nediplomatske stvari koje se inače ne bi govorile", kaže Tanasković i dodaje da ima i mnogo spinovanja, odnosno lansiranja neproverenih vesti i spekulacija o postojanju različitih planova, rokova... kako bi se ispipao puls druge strane

"Tu se ta velika igra igra, to je veoma teško za nas , ali istovremeno stvara određene šanse i manevarski prostor da minimum svojih interesa u ovom trenutku ostvarimo i ako ništa drugo da se ceo proces nastavi na način koji nama može davati veće izglede. Čini mi se da je to maksimum, a govoriti o nekim kratkoročnim rešenjima je potpuno iluzorno", navodi Tankosić.

Da li se Rusija meša u unutrašnji srpski sukob, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ne teroristima u Unesko

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA