Najnovije

„Dvostruki suverenitet“ je nemoguća misija

Sagovornici iz Beograda i Prištini tvrde da nisu tačne tvrdnje da će Nemačka i Francuska predstaviti na sastanku u Berlinu 29. aprila plan za rešenje kosovskog pitanja koji bi podrazumevala „dupli suverenitet“ da Kosovo zadrži teritorijalni integritet, ali da Srbija uživa neki suverenitet nad Srbima na Kosovu i nad srpskim svetinjama.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Takve navode objavio je prištinski list Gazeta ekspres, pozivajući se na neimenovane izvore.

Sastanku u prestonici Nemačke, prema dosadašnjim najavama, prisustvovaće srpski predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Kosova Ramuš Haradinaj, te albanski premijer i ministar spoljnih poslova, Edi Rama i Iljir Meta. Domaćini skupa su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvori s političke scene Srbije nezvanično komentarišu da bi „dupli suverenitet bio duplo golo za zvanični Beograd – da bi se dvostruko lakše progurao suverenitet Prištine na Kosovu“. Kako preciziraju, „taj predlog je, u osnovi, Ahtisarijev plan, pod drugim imenom i u drugom pakovanju“.

„U slučaju sprovođenja navedene zamisli, sva vlast na Kosovu bi pripala Prištini, a Beograd bi imao uticaja na Srbe na Kosovu koliko sada ima na Srbe u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji“, ističu sagovornici.

Vesna Marković, poslanica SNS i predsednica Grupe prijateljstva sa Nemačkom u Skupštini Srbije, kaže da je berlinski sastanak pokušaj oživljavanja dijaloga i pokušaj da se približe pozicije Nemačke i Francuske, na neki način „račun bez krčmara“.

– Imamo vesti da je sada moguća promena granica, a Nemci su jasno rekli da nema promene, između ostalog poslanik Peter Bajer. Vrlo je nejasno sve ali ovaj dijalog koga je započela sadašnja Evropska komisija je mrtav i, kao što sam rekla, neće biti dogovora, ako ga uopšte bude, bez učešća velikih sila pre svega SAD. Meni se čini da je u ovoj situaciji nemoguć bilo kakav sporazum. Ne zaboravimo da su i kancelarka Merkel i predsednik Makron u izbornoj kampanji za Evropski parlament, ocenjuje Marković.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore, odbacuje tvrdnje o „duplom suverenitetu“ kao „spekulacije“.

– Najkraće rečeno, to su spekulacije i „nemoguća misija“, konstatuje Bajrami.

Kako je preneo RTS na svom portalu, Hašim Tači je napomenuo da na skupu u Berlinu sa liderima Zapadnog Balkana „neće biti nacrta plana“ za sporazum Beograda i Prištine.

– Kao predsednik, ja sam u stalnim konsultacijama sa međunarodnim partnerima oko razvoja događaja na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Berlinski sastanak će biti nastavak interesovanja Nemačke i Francuske za Kosovo i naš region, poručio je Tači.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sednici proširenog rukovodstva SNS da da je pred Srbijom „izuzetno težak period“ kada je reč o Kosovu i da je „jedino što se od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova“, najavljujući da će naprednjaci uoči 6. maja, ako Priština ne ukine takse na srpsku robu, „izaći s merama protiv Prištine“.

Standard: Sahranjivanje razgraničenja

Bečki list Standard tvrdi da bi ideja o promeni granica na Balkanu mogla da bude sahranjena na predstojećem sastanku u Berlinu. „Angela Merkel želi da prikaže predlog po kom bi severno Kosovo dobilo specijalni status, usidren u ideji o zajednici srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a još nije sprovedena… Na ovaj način, nemačka kancelarka namerava da sahrani ideju o razgraničenju koju su, podržali odlazeći funkcioneri Evropske komisije, šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han“, piše Standard.

Optužnice protiv Tačija i Veseljija spremne! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jeremić: Aleksandar Vučić i Hašim Tači koordinisano rade

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA