Najnovije

NOVA OPASNOST ZA NOTR DAM! Bogorodičina crkva pred potpunim rušenjem (VIDEO)

Francuski ministar kulture Frank Rister je rekao da katedrali Notr Dam u Parizu posle požara preti još jedna velika opasnost.

Notr Dam u plamenu (Foto: Jutjub)

Prema mišljenju stručnjaka, tri značajna elementa strukture Bogorodičine crkve mogu da se sruše sami od sebe.

Prvo, petnaestmetarski trokutasti vrh zabata u severnom brodu katedrale izgubio je podršku nakon što su krov i drveni okvir izgoreli. Zabat je ojačan potporama, ali se opasnost od rušenja se ne može potpuno isključiti.

"Večeras je urađeno mnogo rada na jačanju gornjeg dela, oni su izgradili nešto kao podršku", rekao je Rister u četvrtak, 18. aprila.

Stručnjaci veruju da će, ako padne ova multi-tonska gradnja, cela severna fasada, uključujući i čuvenu vitražnu rozetu, neizbežno propasti. Ovo, između ostalog, stvara opasnost za zgrade koje se nalaze u blizini katedrale Notr Dam. Treba imati na umu da, nakon evakuacije, stanovnicima još nije dozvoljeno da se vrate u kuće u blizini Bogorodičine crkve.

Pored toga, u neposrednoj blizini katedrale nalazi se prostor Pariške eparhije.

Drugo, deo zapadnog pedimenta, koji se nalazi iza kolonade, između dve kule Notr Dama, nije ništa manje opasan. On se uzdiže preko velikog "rozetnog" vitraža sa strane gde su turisti dolazili. Izgubivši podršku, ovaj element se zakrivio, statua anđela se topila na vrhu i bukvalno se raširila na vrhu građevine. Kod urušavanja, konstrukcija može oštetiti glavni vitraž.

"Vrlo je krhka, savija se, pogotovo zato što je kip anđela iznad njega toliko izgoreo da se raspao na delove do samog kraja", objasnio je Rister.

I na kraju, ugao južnog zvonika, koji se zagravao u požaru tako da je kamenje postalo opušteno i krhko. Zbog toga se himere mogu srušiti na velikom organue orgulje

„Ako se padnu, mogu ugroziti velike orgulje, koje su i dalje sačuvane. Operacija uklanjanja himera već je počela ”, rekao je ministar.

Ministar kulture je rekao i da u svodovima katedrale treba postaviti ojačanja, posebno na mestu gde je izgoreo toranj.

Kako se Rusija vraća u Libiju, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA