Najnovije

RUSI ISKORISTILI NATO MANEVRE "SEA SHIELD" DA VEŽBAJU U BORBENIM USLOVIMA: Rat u Crnom moru! (VIDEO)

Dok su mornarica, ratna avijacija i vojska Sedinjenih Država, Grčke, Kanade, Bugarske, Rumunije, Holandije i Turske, te kao "interakcijske snage" Ukrajine i Gruzije završavali vojne vežbe "Sea Shield 2019" u jugozapadnom delu Crnog mora i još ni nisu napustili to područje, ruska vojska je pokrenula jedne od najvećih vežbi u tom području u blizini NATO snaga.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Prema podacima ruskog ministarstva obrane, vežbe na Crnom moru su uključivale više od 50 aviona i helikoptera, raketne sisteme S-400, te bataljon obalnskih obrambenih sistema Bal i Bastion. 

Crnomorska flota je u međunarodne vode poslala raketne čamce "Šuja" i "R-60", protivpodmornički brod "Suzdalec" i protivsabotažni brod "Kinel", dok je ostatak flote ostao u stanju pune borbene gotovosti.

Tokom manevara snage ruskih marinaca su se na oklopnim transporterima BTR-82AM ukrcale u desantni brod "Azov". Nakon dolaska i iskrcavanja na određeno područje "crne beretke" su zauzele određeni deo obale.

Istovremeno su ruski strateški bombarderi Tu-160 sprovodili manevre zajedno sa avionima Su-27SM, koji su poleteli s Krima. Pilotima  Su-27SM su dodeljene koordinate bombardera Tu-160 i hipotetskih ciljeva koji se približavaju bombarderima. Svaki par aviona pratio je bombardere i presretao hipotetetičkog neprijatelja.

Rusija se na ovaj korak nije odlučila slučajno. Prethodno su Ukrajinci saopštili  da se njihova mornarica, kao i grupa NATO brodova, pripremaju za prolaz kroz Kerčki moreuz bez ruskog odobrenja. Ovim trikom su Ukrajinci mislili da prevare Rusiju. 

Kijev se oslanjao na pomorske vežbe NATO “Sea Shield 2019”, koje su se sprovodile u Crnom moru, a zemlje članice Severnoatlantskog saveza su uvežbavale borbene postupke protiv podmornica, brodova i aviona u Crnom moru. Službeno su simulirali operaciju kao odgovor na krizu koja je potvrđena rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

"Udarne snage" su bile četrnaest rumunskih vojnih brodova, ali i borbeni avioni Bukurešta MiG-21 i F-16, holandski razarač "Evertsen", kanadska fregata "Toronto", španska fregata "Santa Maria", turska fregata "Gelibolu" i francuski pomoćni brod "Var".

Već od 8. aprila  4. ruska vazdušna armija, kao i ruska Crnomorska flota, sproveli su koordinirane manevre. Tako su 20 Su-34 i Su-24, jurišni avioni Su-25SM i višenamenski Su-30 simulirali napad na brodove koji prelaze rusku državnu granicu.

Scenarijo je bio uništenje dva neprijateljska ratna broda, razarača i fregate. Karakteristike brodova odgovarale su karakteristikama NATO pomorske grupe koja je učestvovala u vežbama “Sea Shield 2019” .

Ruski ratni brodovi su sproveli su misije za odbranu obalne infrastrukture na Krimu, te kontrolu protivničke neprijateljske grupe u Crnom moru.

U misiju operativne kontrole poletela su četiri borbena Su-27SM iz 38. vazdušne pukovnije "Belbek" s Krima, kako bi pratili dva strateška bombardera Tu-160 koji su došli  vazdušni prostor Crnog mora.

Bombarderi  Tu-160 su deo 22. vazdušnih bombarderskih snaga iz baze "Engels". Su-27SM su uvežbavali presretanje meta u više smerova napada. U vežbama na Crnom moru su, takođe, korišćeni i supersonični bombarderi Tu-22M3.

Operativna provera ruske vojske je praktično provedena tokom vežbi NATO pakta “Sea Shield 2019”, što je ruskim snagama omogućilo da se uvežbavaju u realnim "borbenim" uslovima. 

Ruska vojna vežba bila je jasna poruka NATO da se drži podalje od teritorijalnih voda Ruske Federacije u Crnom moru i da ne pomišljada bez dozvole prolazi ispod mosta u Kerčkom moreuzu.

Porošenko spremio vojni udar. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com/ Nermin N.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA