Najnovije

AMERIKANCI OTKRILI: Evo šta je NATO obećao Gorbačovu

Devedesetih godina prošlog veka NATO alijansa je obećala predsedniku SSSR Mihailu Gorbačovu da se neće širiti na istok, piše američki list National Interest.

Regan i Gorbačov (Ilustracija: Pixabay)

Navodi se da su neposredno pre raspada Sovjetskog Saveza američki predsednik DŽordž Buš stariji, britanska premijerka Margaret Tačer, francuski predsednik Fransoa Miteran, nemački kancelar Helmut Kol i ministri spoljnih poslova ovih zemalja obećali Moskvi da se bivše zemlje Varšavskog pakta neće pridružiti Severnoatlantskom savezu.

Tako je NATO izgubio svoju namenu nakon nestanka "sovjetske pretnje", a 1993. u Sjedinjenim Državama bilo je poziva da se promeni tok aktivnosti ili da se u načelu ograniči. Ovi slogani su imali "snažan efekat vudu magije", koja je dobila oblik invazije Severnoatlantskog saveza pod vođstvom Vašingtona na Balkanu.

Dalja "transformacija NATO-a u zombije", piše list, dogodila se 1994. godine, kada je NATO inicirao program Partnerstvo za mir da sarađuje sa zemljama nečlanicama, a zatim Poljskom, Češkom, Mađarskom i gotovo svima u Istočnoj Evropi. da se pridruže savezu, jer su im Sjedinjene Države obećale vojnu pomoć protiv "ruske pretnje".

Posebnu ulogu su, naglašava list, imali predsednički izbori u Sjedinjenim Državama koji su održani 1996. godine, kada su Bil Klinton i njegov rival, republikanac Bob Dol, govorili u prilog širenja NATO-a.

U članku se napominje da u devedesetim godinama Rusija nije bila pretnja, i nije bilo razloga da se misli da bi se ta pretnja mogla vratiti. Međutim, Klinton i američki senatori su bili fascinirani mogućnošću da naprave pravi istorijski izbor i mogućnost prikupljanja više donacija za kampanju. Pored toga, proizvođači oružja su takođe bili zainteresovani za proširenje Severnoatlantskog saveza, pošto su se nove zemlje pridružile organizaciji i obećale im nove porudžbine.

Sada, piše list, Gruzija namerava da se pridruži savezu, što će se pretvoriti u američki vojni protektorat. "A ako američki predsednik Donald Tramp ne želi da Moskva doživljava Gruziju kao buduću platformu za napad na Rusiju, on treba samo da kaže ne", zaključuje autor.

Šta je Lavrov poručio Trampu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Regan i Gorbačov potpisuju Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF)

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA