Najnovije

ŠIPTARSKI KOLJAČI - TAČI, VESELJI I DAUT HARADINAJ NA UDARU ZBOG ZLOČINA: Srpske žrtve su i dalje "kolateralna šteta"!

Prve optužnice Specijalnog suda biće podignute zbog posleratnih ubistava Albanaca, a među optuženima biće i predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, predsednik skupštine tzv. Kosova Kadri Veselji i nekoliko bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova. Kako piše portal "Gazeta ekspres", pozivajući se na visokog zvaničnika Specijalnog suda, obezbeđeni su mnogi dokazi na kojima će zasnovati optužnice.

Daut Haradinaj, Hašim Tači i Kadri Veselji (Foto: Jutjub)

Prema portalu, Specijalno tužilaštvo je do sada ispitalo oko 100 osoba u svojstvu osumnjičenih i svedoka, dok u planu ima ispitivanje još 300 pojedinaca pre nego što podigne prve optužnice. Zvaničnik suda tokom razgovora u jednoj evropskoj zemlji rekao je da će prve optužnice biti o posleratnim ubistvima za zločine protiv Albanaca. Prema istom izvoru najviši zvaničnici tzv. Kosova biće optuženi i tužilaštvo je obezbedilo svedoke, video-snimke i druge dokaze.

- Na osnovu onoga što ima tužilaštvo biće podignuta optužnica za Tačija, Veseljija, (poslanike) Redžepa Seljimija i Dauta Haradinaja, Samija LJuštakua, bivšeg komandanta OVK Azema Sulje i mnogih drugih ličnosti iz perioda rata - kazao je isti izvor.

Prema njemu, glavne ličnosti OVK se plaše jedni od drugih. Podvukao je da će optužnice biti podignute kada se kompletiraju dokazi. Tribunal je prema njemu informisan i o ličnostima koje su se zalagale da spreče pravdu i to će, prema njemu, narednih nedelja dovesti do iznenađenja.

Optužnice protiv aktuelnih političkih lidera kosovskih Albanaca - makar dok obavljaju visoke funkcije - teško da će biti podignute. Ipak, jedna od "meta" Specijalnog suda mogli bi biti njihovi bliski saradnici i srodnici, poput Dauta, brata Ramuša Haradinaja.

Daut je, podsećamo, učestvovao u posebno teškim zločinima u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno je učestvovao i u ubistvu S. P. i policajca M. O., ali se povezuje i s ubijanjem svedoka u suđenju protiv brata Ramuša.

Svedoci su volšebno gubili živote za vreme dok je stariji Haradinaj bio u Hagu. Drugi albanski mediji (poput "Kohe") su takođe pisali da bi Rustem Mustafa, jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnji poslanik, mogao biti jedan od prvih koji će biti optužen.

Srpski advokati zastupaju žrtve

Tužilac DŽek Smit intenzivno radi na formiranju optužnica protiv kosovskih Albanaca, a sud je formirao i bazu advokata koji će zastupati okrivljene i žrtve (među kojima je i veliki broj srpskih zastupnika). Osim toga, međutim, sud - koji je u martu ove godine imao novo plenarno zasedanje - i dalje ima više proceduralnu ulogu. Suđenja, makar za sada, nisu ni na vidiku.

Pogledajte OVDE kakve su helikoptere Šiptari dobili od Amerikanaca.

Izvor: Informer, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pesma posvećena šiptarskim teroristima OVK

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA