Najnovije

KO NE IZAĐE NA IZBORE - BIĆE KAŽNJEN? Pregovarački tim "1 od 5 miliona" o protestima, dijalogu i predlogu o izborima

Želimo dijalog s predstavnicima vlasti tokom kojeg ćemo konačno doći do najboljih sistemskih, a ne navijačkih rešenja. Do rešenja koja će podjednako pogađati i vlast i opoziciju i biti osnova za opstanak društva i države.

Protest "1 od 5 miliona" (Foto:Jutjub)

Ovako članovi pregovaračkog tima protesta "1 od 5 miliona", profesor FPN Čedomir Čupić i politikolog Boban Stojanović vide ciljeve eventualnog razgovora sa predstavnicima vlasti u vezi sa tri zahteva: fer i poštenim izbornim uslovima, izborom novog sastava REM-a i izborom tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma RTS-a i RTV-a.

Čupić ističe da je prihvatio da bude deo pregovaračkog tima, kako kaže, građanskog protesta, samo ako se sa vlašću vodi ozbiljan dijalog.

- Očekujem da i druga strana predloži ljude koji su spremni da na osnovu znanja i životnog iskustva razgovaraju i koji znaju šta je dijalog. To nisu pregovori. Učesnici dijaloga su ravnopravni i spremni da saslušaju jedni druge, da poštuju argumente, spremni na kompromis - objašnjava Čupić, i dodaje da će se odmah u prvim razgovorima videti da li vlast želi dijalog.

Kako tvrdi, rešenja do kojih će se doći dijalogom treba da budu zasnovana na vladavini prava kao u svim demokratskim zemljama.

- To znači da danas-sutra niko neće moći da ih uzurpira, a ako to i pokuša, biće primoran da podnese ostavku ili će biti smenjen. Ta sistemska rešenja moraju biti deo zakona, odnosno zakonskih procedura i Ustava. Mi ne želimo ništa vaninstitucionalno da radimo. Recimo, kada je reč o raspuštanju članova REM-a, to bi trebalo da uradi skupština, a potom i da izglasa nove članove do kojih ćemo doći kroz dijalog. Dakle, mi treba da pripremimo uslove za demokratiju, za fer i slobodne izbore. Mi, nažalost, još nemamo ni političku kulturu. Kada to kažem, mislim i na građane i na vlast i na one koji se bore da budu vlast - naglašava Čupić.

Rešenja za koja se zalaže pregovarački tim nikada do sada nisu postojala u Srbiji, podvlači Čupić.

- U ekspertskom programu G-17 koji je predložen oktobra 2000. bilo je 10 sistemskih zakona koji, nažalost, nikada nisu postali deo ustava. Kasnije, kada je donet Ustav, to je bio loš kompromis političkih aktera i izneverene su nade građana. Nije iskorišćena energija građana jer demokratski blok nije bio na nivou očekivanja. Doneti su zakoni kao polurešenja koje sadašnja vlast koristi i poziva se na to da je takve zakone donela prethodna vlast. Na taj način praktično žele da nastave uzurpaciju. Zato su nam potrebna sistemska, a ne navijačka rešenja jer je doveden u pitanje ostanak čitavog društva i države iz koje svake godine 60.000 ljudi ode u inostranstvo - ističe Čupić.

Još jedan član tima protesta "1 od 5 miliona", politikolog Boban Stojanović veruje da su razgovori o izborima, medijima i REM-u sa predstavnicima vlasti jedini način da se reše društveni problemi.

- Izveštaj "Fridom hausa" svrstao nas je u delimično slobodne zemlje, što znači da nismo demokratija, a na indeksu "Reporteri bez granica" Srbija je pala čak 14 mesta, što ukazuje na to da imamo veliki problem sa slobodom medija. Zato su nam neophodni pregovori vlasti i opozicije u kojem će tim, čiji sam i ja deo, biti posrednik. Verujem da je svima u interesu da imamo demokratske i fer izborne uslove i slobodne medije. Zato je bitno da otpočnemo taj razgovor. Mislim da će do razgovora doći, samo je pitanje vremena - smatra Stojanović, i dodaje da ne treba poistovećivati izborne uslove i pravila.

- Mi treba da stvorimo fer uslove u kojima će se poštovati izborna pravila, a ne da menjamo izborna pravila. Slično je i sa javnim servisom i REM-om. Institucionalno oba ova tela su lepo zamišljena, ali u praksi funkcionišu pod pritiskom režima. Dakle, pravila se u praksi izvrgavaju, što moramo konačno da iskorenimo - ističe Stojanović.

Ko ne izađe na izbore da plati kaznu

Profesor Čedomir Čupić naglašava da bi mediji morali da budu u službi i vlasti i opozicije kako bi se stvorili uslovi za ravnopravnu izbornu trku.

- Treba da odredimo sastav izborne komisije koja će dovesti do novog izbornog zakona i odlučiti da li je možda većinski izborni sistem bolji od proporcionalnog. Potrebna su nam rešenja koja će podići političku kulturu. Na primer, kazne za apstinenciju na izborima. To znači da će svako ko ne izađe na izbore morati da plati kaznu. To ne znači da će morati da glasa, već da izađe na izbore. Nešto slično postoji u Grčkoj - kaže Čupić.

Pročitajte OVDE šta će naterati vlast da razgovara sa opozicijom.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA