Najnovije

THE NEW YORK TIMES: Ukrajina je, uz Izrael, jedina zemlja u kojoj su i predsednik i premijer – Jevreji

Ukrajina je sa Vladimirom Zelenskim dobila prvog Jevreja na čelu države – objavio je The New York Times.

Vladimir Zelenski (Foto: Jutjub)

I ukazao da je to dodatni šamar`čokoladnom magnatu`Petru Porošenku koji je izbornu kampanju vodio pod devizom „Armija, jezik, vera“.

NYT u istom članku naglašava da su birači – posle pet godina iznurujućeg rata na istoku zemlje – „stavili do znanja da ih najviše brinu siromaštvo i korupcija“.

Autor teksta ukazuje i da su Ukrajinci ignorisali upozorenje Porošenka da „glasanje za komičara uopšte nije smešna stvar“ i da možer imati bolne posledice.

Direktor Ukrajinskog jevrejskog saveta Eduard Dolinskij je sa zadovoljstvom naglasio da je Ukrajina –ako se izuzme Izrael –jedina zemlja u svetu u kojoj su i šef države i predsednik vlade – Jevreji.

Sada je na čelu ukrajinske vlade Jevrejin – Vladimir Grojsman.

U ovom kontekstu, nije bez značaja ni to što je Porošenko u izbornoj kampanji Zelenskog označavao kao marionetu tajkuna-Jevejina Igora Kolomojskog.

Zelenski je, inače, pobedio Porošenka osvojivši 73 odsto glasova – koliko i obični učitelj Goloborodko koji je odlučio da se kandiduje za predsednika Ukrajine. Zelenski tog učitelja koji dolazi na čelo države i počinje da tera u zatvore krupne lopove i korupcionaše igra u popularnom serijalu-komediji „Sluga naroda“.

Iz Porošenkovog tabora zato – u nemoćnom besu – već ukazuju: „Mnogi su Zelenskog pobrkali sa Goloborodkom“.

Zelenskom je prošle noći telefonirao Donald Tramp i ukazao mu da je Porošenko pod američkom zaštitom.

To je verovatno razlog što jeveć izjavio da je spreman da Porošenku ponudi jednu od najvažnijih funkcija u državi. Uprkos tome što je još u februaru obećavao pristalicama da će ga „poslati u zatvor“.

Po ukrajinskim zakonima, Porošenko treba da kroz mesec dana preda vlast Zelenskom. I, već je lansirana pretpostavka da bi on tih 30 dana mogao iskoristiti da raspusti Vrhovnu radu i raspiše prevremene parlamentarne izbore.

Redovni treba da budu održani krajem oktobra 2019-te, ali bi njihovo održavanje u junu povećalo šanse partije Blok Petra Porošenka da u koaliciji sa drugim partijama pod američkom kontrolom formira `vladinu koaliciju`.

Porošenko bi tako već kroz tri meseca bio ukrajinski premijer.

Pročitajte OVDE zašto Putin nije čestitao Zelenskom.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA