Najnovije

„ZLATNI PUT“ NA SEVERU: Putinova vojska će čuvati glavnu transkontinentalnu trgovačku rutu budućnosti

Ruska armija će u potpunosti zatvoriti vazdušni prostor iznad Severnog pomorskog puta koji je dugačak 5600 kilometara. Radi se o transkontinentalnoj maršruti sa nestvarnim komercijalnim mogućnostima. Pretpostavka je da će se samo preko ovog puta razmenjivati roba ekvivialenta nekoliko stotina milijardi dolara. Pored toga cela akvatorija Severnog ledenog okeana je od prvorazrednog značaja za rusku armiju, jer preko njega prolaze najkraći raketni koridori za eventualni udar na Rusiju.

Ilustracija (Foto: RIA)

Severni morski put će do kraja 2020.godine u potpunosti biti zaštićen od napada iz vazdušnog prostora. Ovo je internet portal „Izvestija“ reklo nekoliko neimenovanih izvora iz ruskog Ministarstva odbrane. U tom kontekstu je u regionu Zapolarja formirana 3.divizija PVO, koja se oprema ubrzanim tempom. Na arhipelazima arktičke zone se razmeštaju dopunski radarski kapaciteti, kao i raketne PVO jedinice koje su opremljene kompleksima S-400 i „Pancir-S“. Na ovaj način će ruska armija obezbediti punu kontrolu nad trgovačkim putem, preko kojeg će se u perspektivi prevoziti polovina evroazijskog tereta.

U ovom momentu se u celoj arktičkoj zoni i na okolnom ostrvlju, ubrzano grade infrastrukturni objekti, koje će upotrebljavati izuzetno moćna PVO grupa, u cilju pokrivanja kompletnog  prostora. Posebna pažnja će biti usmerena ka opremanju ovih jedinica. Raketaši Severne flote su već dobili rakete klase zemlja-vazduh velikog dometa 40N6, koje upotrebavljaju raketni sistemi PVO/PRO S-400 „Trijumf“.

Strategijski pravac od planetarnog komercijalnog značaja

U poslednjih nekoliko godina značaj arktičkog pojasa za Rusiju, ali i za druge države na svetu, naglo je porastao. Usled globalnog zagrevanja, granica ledenog oklopa se udaljila od kopna, što je stvorilo uslove za širu eksploataciju arktičke pomorske rute u komercijalne svrhe.  Ovaj put je kraći i samim tim rentabilniji od drugih pomorskih maršruta koji povezuju Aziju sa Evropom.

U perspektivi će se ovuda prevoziti najmanje polovina transkontinentalnog tereta, sa obrtom od nekoliko stotina milijardi dolara.

„U cilju zaštite naših interesa na Arktiku, obrazovan je snažan sistem PVO koji je likvidiran posle raspada SSSR-a“, rekao je za internet portal „Izvestija“ bivši zamenik komandanta VVS po pitanju združenog sistema PVO zemalja ZND, general-potpukovnik Ajteč Bižev.

„Sever je izuzetno važan strategijski pravac“- rekao je ruski general. „Najkraće rastojanje od SAD do najvažnijih industrijskih regiona sa najvećom koncentracijom populacije u Centralnoj Rusiji, Uralu i Sibiru, upravo prelazi preko Severnog pola. U slučaju konflikta širih razmera, američka vojska će najžešći udar izvesti upravo preko ovih raketnih koridora. Dok je na čelu SAD bio Nikson, američki generali su razradili strategiju napada na SSSR koja bi podrazumevala koncetraciju udara preko Arktika. Ova operacija je dobila i svoj naziv „Gigantsko koplje“. Preko ove maršrute su trebale da lete interkontinentalne balističke rakete i strategijski bombarderi naoružani nuklearnim ubojnim sredstvima. Sovjetski avioni i sredstva PVO su imalu sposobnost da ih dočekaju na približno 1000 kilometara daljine od naše obale. U ovom momentu, naša država ubrzano obnavlja kapacitete koji su analogni takvoj odbrambenoj koncepciji“- rekao je vojni ekspert.

PVO će se sastojati od raketnih sistema S-400 „Trijumf“ i supersoničnih presretača MiG-31BM

Dužina Severnog morskog puta od moreuza Karska Vrata do Buhte Providenija na Čukotskom poluostrvu iznosi 5,600 kilometara. Za obezbeđenje ovog pomorskog puta koji od Norveške ide do Čukotke, zadužena je 45. armija RV i PVO ruska vojske, koja se sastoji iz 1. i 3. PVO divizije. Ove jedinice nisu samo raspoređene na kopnu, nego i po arhipelazima na Novoj Zemlji, Severnoj Zemlji i Zemlji Franca-Josifa.

U zoni odgovornosti 1.divizije PVO nalaze se Koljsko poluostrvo i Arhangelsk s Severodvinskom. Ona se sastoji iz tri raketna, i dva radarska puka za osmatranje vazdušnog prostora. U sastav 3.divizije PVO ulazi 33. raketni PVO puk baziran u Rogačevu koji se nalazi na Novoj Zemlji, zatim radarske jedinice koje su gusto raspoređene po mnogobrojnom ostrvlju i delimično kopnu, a takođe i punkt upravljanja borbenom avijacijom, koji pokriva vazdušni prostor iznad Severne rute, konkretno od Nove Zemlje do ostrva Vrangela. Krajnju istočnu etapu pomorskog puta (sve do Severnih Kurila) štiti 53.divizija PVO koja se nalazi u sastavu Tihookeanske flote.

Trenutno ovaj operativno-strategijski sastav PVO, tačnije 45. armija, prolazi fazu intenzivnog opremanja. U prošloj godini je obnovljen arsenal radarskih stanica koje se nalaze u njenom sastavu. Ove godine se planira uvođenje raketnih sistema S-400, sa kojim će se opskrbiti dobar deo njenih PVO jedinica. Jedan od raketnih pukova je nedavno dobio hibridne topovsko-raketne sisteme „Pancir-S“, koji će pokrivati raketne sisteme velikog dometa S-300 i S-400, a takođe vojne i administrativne objekte.

Združene snage Severne flote će takođe dobiti sisteme S-400, sa novim raketama velikog dometa 40N6. Ova raketa je namenjena da uništava širok spektar različitih vazdušnih ciljeva na daljinama koje dostižu 400km.

Bivši komandant raketne vojske PVO u okviru Vojno-vazdušnih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Aleksandar Gorkov, je istakao da je odbrana Severnog pomorskog puta veoma složen zadatak. „U vreme SSSR-a, za pokrivanje celog ovog pojasa su angažovani potencijali čak četiri armije- rekao je vojni ekspert. Osnovna snage su bile raspoređene na Koljskom poluostrvu, koji se nalazio u zoni odgovornosti 10-te samostalne armije PVO. Teško je odgovoriti na vaše pitanje, kako se sve to može efikasno pokriti sa znatno manjim snagama, kao što je to slučaj danas. U osnovi, organizacija PVO je i dalje ostala ista. Prvo treba obrazovati jaku radarsko-osmatračku komponentu koja pokriva celu tu zonu, i paralelno sa tim izgraditi efikasan sistem vatre, koji će reagovati na svaki napad. Veoma je važno obrazovati i snažan vazduhoplovni ešelon koji će npr. biti sastavljen od lovaca-presretača MiG-31.“- rekao je ruski general.

NATO intenzivno izviđa ovaj pojas

Interes inostranih država za ovaj put je takođe ogroman. U poslednjim godinama je značajno uvećan intenzitet izviđačkih aktivnosti specijalnih aviona i bespilotnih letelica država NATO u širem rejonu koji pokriva PVO ruske Severne flote. Nije samo porastao broj letova koji se registruju iznad ovog prostora, nego i količina utrošenog vremena koje se koristi za izviđanje ove zone. Na ovom prostoru su posebno aktivni izviđački avioni „Orion“ i „Falkon-20“.

Prošle godine su se pojavili i američki strategijski bespilotni aparati za izviđanje RQ-4 Global Hawk, koji su proveravali soosobnosti PVO koja se nalazi u sastavu Severne flote. Naravno oni su odmah uočeni i praćeni sve vreme tokom izvođenja misije

Izviđanje nije samo ograničeno na vazdušna sredstva. Ono se izvodi i sa mora. Prošle godine je po trajektoriji Severno puta prošao francuski brod za podršku „Rona“. Komandir broda je izjavio da je cilj ovog dugačkog pohoda „dalje unapređenje znanja kada je u pitanju ovaj region“. U svakom slučaju ovakvo samostalno i neprijavljeno „krstarenje“ severnim ruskim vodama će u perspektivi biti onemogućeno. Takvoj praksi će po svemu sudeći uskoro doći kraj.

U ovom momentu ruska vlada razmatra pravilnik za prolazak stranih ratnih brodova kroz ovu zonu. Naime, svi inostrani brodovi će morati da obaveste Rusiju prilikom ulaska i prolaska trajektorijom Severnog puta (maks.do 45 dana), gde će takođe morati na svoje brodove da prime i specijaliste ruske ratne mornarice, koji će sa njima ploviti do izlaska iz ove zone. Nezavisno od ovih uslova, dozvola može biti odbijena. U slučaju nepoštovanje ovih pravila Rusija će zakonski preduzeti hitne mere za zaplenu ili uništenje plovnog objekta koji je neprijavljeno ušao u zonu Severnog morskog puta.

Zelenski će Ukrajinu okrenuti naglavačke, a hoće da sedne za sto i sa Putinom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA