Najnovije

KUDA ĆE 800 KRVOLOČNIH DŽIHADISTA ISLAMSKE DRŽAVE?! Ameri ih uvaljuju Francuzima i EU, a Pariz poručuje...

U februaru je francuski ministar pravde Nilol Beloube naglasio da "za sada" Pariz ne menja svoju politiku, tvrdeći da "u ovoj fazi Francuska ne odgovara na Trampove zahteve" vezane za repatrijaciju džihadista.

Zarobljeni džihadisti Islamske države (Foto: Jutjub)

Francuski vrhovni upravni sud odbacio je zahteve francuskih džihadista da se vrate u Francusku. Sud je insistirao da sudija ne može da odlučuje o tom pitanju, jer on predviđa pregovore sa stranim vlastima.

- Državni savet odbacuje zahteve za repatrijaciju od strane francuskih državljana i njihove dece, koji se trenutno nalaze u Siriji - navedeno je u saopštenju Suda.

Izjava je usledila nakon što je Francuska u februaru signalizirala svoju nespremnost da se pridruži pozivu američkog predsednika Donalda Trampa da evropski saveznici vrate kućama stotine militanata iz Sirije. Prema francuskim vlastima, oni bi vraćali militante po principu "od slučaja do slučaja".

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas, takođe  je odbacio Trampov zahtev, rekavši da "to svakako nije tako lako kao što misle u Americi". Mas je dodao da će vlasti morati da provere u kojoj su meri ti ljudi bili uključeni u borbu za ID, što bi "rezultiralo da se protiv njih otvori krivični postupak".

Austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc je sa svoje strane naglasio da on deli stav Francuske, Danske i Velike Britanije po tom pitanju i da "zaštita našeg stanovništva ostaje najveći prioritet, posebno od onih koji su optuženi za teška krivična dela".

Belgijski ministar spoljnih poslova Didijer Rejnders naglasio je da će Brisel "moguće pronaći panevropsko rešenje ovog problema ili koordinisano rešenje između država koje su najviše pogođene time".

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je sa svoje strane priznao da je to pitanje "jednog od najvećih izazova pred nama za predstojeće mesece", ali je upozorio da "naš glavni napor sada ne bi trebao da bude da se džihadistima dopusti da se vrate u Evropu".

Nasuprot tome, Sijartov slovački kolega Miroslav Lajčak rekao je da će "sigurno biti za" da Evropa vraća džihadiste. Ranije u februaru, predsednik Tramp je pozvao "Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku i druge evropske saveznike" da uzmu natrag 800 militanata ID zarobljenih od strane SAD i njihovih savezničkih milicija u Siriji.

Pogledajte OVDE ko je preuzeo odgovornost za masakr u Šri Lanci.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA