Najnovije

UGLJANIN OPET PROVOCIRA: SDA tražila ulice Demaćija, Rugove, Aćif-efendije, pa napustila salu!

Odbornici SDA Sandžaka napustili su zasedanje gradskog parlamenta, nakon što je glasovima većine s dnevnog reda skinuta tačka o promeni naziva gradskih ulica.

Sulejman Ugljanin (Foto: Jutjub)

U obrazloženju se navodi da pri predlaganju odluke, u predlogu koji je dostavljen Skupštini na razmatranje, nije poštovana zakonska procedura.

Kako javlja Indeks sporna su imena ljudi po kojima je SDA Sandžaka predložila da budu imenovane ulice, a to su Adem Demaći, Ibrahim Rugova, Šaban Poluža i Aćif-efendija, te pojedini članovi sjeničke konferencije.

U obrazloženju takvog predloga, SDA je navela da je Aćif-efendija bio osnivač i predsednik bošnjačke partije DŽemijet, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik Novopazarskog sreza, ali i "organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada i zaštitnik srpskog civilnog stanovništva".

Bošnjačko nacionalno veće je pokrenulo postupak njegove rehabilitacije, ali sudski proces još nije završen.

Nakon što taj predlog nije uvršten u dnevni red, odbornici SDA napustili su zasedanje, a malo nakon toga i predstavnici SPP stranke Muamera Zukorlića.

Šef odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Fehratović ocenio je da je napuštanje sednice odbornika SDA Sandžaka početak raskola u njihovoj koaliciji sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP).

On je u izjavi za Radio Sto plus kazao da će taj raskol, nervoza i nesuglasice između dve vladajuće partije imati duboke posledice po funkcionisanje većine pogotovo jer se, kako je naveo, nalazimo u predizbornom stanju.

"Nije isključeno i da je ovo sve dobro osmišljena priča u kojoj je SDA Sandžaka htela da nazove ulice u Novom Pazaru po nekim ljudima, ali da, eto, drugi nisu dali. Hteli su da konsoliduju svoje biračko telo koje je u osipanju, jer je većina građana shvatila da se radi o populističkoj i bezidejnoj politici koja nema nikakvu budućnost", kazao je Fehratović.

Inače, predlog SDA je odbijen, jer nije u skladu sa procedurama, koje propisuju Statut Grada i Zakon o lokalnoj samoupravi.

Prema tim procedurama svi predlozi, ma od koga dolazili, moraju najpre da budu upućeni skupštinskoj Komisiji za davanje naziva ulica, a da se zatim o njima izjasne Bošnjačko nacionalno veće i gradski Savet za međunacionalne odnose i na kraju da dobiju saglasnost od Ministartsva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zbog svega toga, čak i da je Skupština danas usvojila predlog SDA, on ne bi imao nikakav formalno-pravni značaj. Na osnovu toga, ne bi bilo moguće zaista promeniti nazive ulica u adresnom registru, zapravo građani ne bi dobili nove adrese u ličnim kartama.

Sednica skupštine grada je prekinuta a nastavak se očekuje u 18 časova javlja Indeks onlajn.

Vlast u Novom Pazaru čine: SDP, SNS, SDA i SNP dok je SPP u opoziciji.

Pročitajte OVDE šta otkriva Lučić koji kaže da je na isti način zapaljena katedrala Notr Dam kao srpska crkva u NJujorku!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA