Najnovije

DODIK NA VELIKI PETAK SA PAPOM FRANJOM! Sastanak trajao duplo duže od vatikanskog protokola!

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa papom Franjom u Vatikanu. Navodi se da je pred sastanak Dodika i pape postrojena garda koja je dočekala predsedavajućeg Predsedništva BiH, u čijoj pratnji je bila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Milorad Dodik i papa Franja (Foto: Jutjub)

Dodik je za RTRS kazao da je zadovoljan sastankom s papom i dodao da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija RS i BiH s Katoličkom crkvom. On je rekao da je papi preneo pozdrave srpskog patrijarha Irineja. Cvijanovićeva je navela da je papa čestitao Vaskrs vernicima u Republici Srpskoj i BiH. RTRS saznaje da je sastanak trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta.

Dodik se sastao i s državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom. Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH sinoć je po dolasku u Vatikan prokomentarisao izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika DŽaferovića, koji je rekao da Dodik ovu posetu ne realizuje u ime Predsedništva, kako to u javnosti želi da se predstavi.

- Kada sam sleteo na aerodrom u Rim dočekao me je zvanični protokol Vatikana, tako da ne znam šta bi još trebalo da objasnim. Mislim da je to uobičajeno u okviru procedura koje važe u Predsedništvu, da član Predsedništva kojeg pozove neko iz druge države može da to učini i ode u zvaničnu posetu, i ja samo koristim to - kazao je Dodik.

On je podsetio da je isto "pre samo mesec dana uradio i (hrvatski član Predsedništva BiH) Željko Komšić kada je odlazio u Severnu Makedoniju".

- Nema tu šta da se objašnjava, moj sastanak s papom će sve objasniti, a za male duše i one koji žele u tome da nešto sitničare, uvek ima prostora za to - rekao je Dodik.

On je naveo da je ovo zvanična poseta i da će tokom razgovora biti reči o svim važnim pitanjima u odnosima Vatikana i BiH, ali i o odnosima verskih zajednica u BiH.

- Iskoristiću priliku da upoznam papu sa mojim stavovima s tim u vezi sa razvojem nekih događaja iz prošlosti i da pokušamo doći do nekog zajedničkog stava o tome da je potrebno graditi mir, da bez obzira na izazove koji nisu nimalo jednostavni i da svet vapi za mirom - kazao je Dodik.

On je rekao da će papu obavestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, kao i da je to zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.

Hrvatska na nogama zbog proročanstva sa Svete gore. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA