Najnovije

ŠTA TO AMERI SPREMAJU?! Tramp doneo novu drastičnu odluku koja se tiče naoružanja!

Multilateralni sporazum kojim se reguliše trgovina konvencionalnim oružjem stupio je na snagu krajem 2014. godine, ali ga nije ratifikovalo nekoliko uticajnih država, uključujući SAD, Rusiju, Indiju, Kinu i Iran. Sjedinjene Države će povući svoj potpis iz Sporazuma o trgovini oružjem, objavio je američki predsednik Donald Tramp.

Američka vojska (Foto: army.mil)

- Moja administracija nikada neće ratificirati Ugovor o trgovini oružjem UN-a. Danas službeno objavljujem da će Sjedinjene Države ukinuti značaj američkog potpisa iz ovog loše urađenog ugovora. Mi vraćamo svoj potpis natrag. Potpisaću poruku tražeći od Senata da prekine proces ratifikacije ugovora - rekao je Tramp, govoreći u petak u Indijanopolisu pred članovima Nacionalnog udruženja za naoružanje, moćnog lobija za oružje.

UN će uskoro primiti zvanično obaveštenje o povlačenju, napomenuo je Tramp. SAD su potpisale međunarodni ugovor 2013. godine, ali ga nikada nisu ratifikovale zbog protivljenja aktivista za prava oružja i zakonodavaca u Kongresu. “Amnesti Internešenel” je kritikovao Trampovu odluku, rekavši da bi odustajanje od ugovora olakšalo teroristima da dobiju oružje.

- Sporazum zahteva od vlada da procene rizika kršenja međunarodnih, ljudskih prava i humanitarnog prava pre nego što odobre sporazum o oružju kako bi se sprečilo neodgovorno korišćenje oružja u brutalnim sukobima, organizovanom kriminalu ili dospelo u ruke teroristima - navodi se u saopštenju za štampu.

Ugovor o trgovini oružjem formalno teži da reguliše globalnu trgovinu konvencionalnim naoružanjem, uključujući i praćenje izvoza kako bi se osiguralo da oni ne prelaze linije embarga na oružje ili da dođu u ruke kršitelja ljudskih prava ili terorista. Oko 100 država potpisalo je i ratifikovalo sporazum, dok je 34 drugih potpisalo, ali nije ratifikovalo, a još desetine ih nije potpisalo.

Kritičari ugovora su izjavili da nemaju stvarna sredstva za regulisanje trgovine oružjem ili kažnjavanje prekršitelja ugovora. U septembru 2015. zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjakov rekao je da Rusija nije potpisala dokument i da "nema razloga za kretanje u tom smeru", navodeći nedostatak ravnoteže ugovora, kao i "nejasne humanitarne kriterijume" koji bi mogli dovesti do različitosti tumačenja, uključujući i beskrupulozne razloge.

Zajedno sa Rusijom i SAD, sporazum nije potpisan ni ratifikovan od strane sledećih zemalja: Alžir, Bolivija, Belorusija, Kanada, Kina, Kuba, Etiopija, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Nikaragva, Pakistan, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Sirija, Vijetnam i preko desetak drugih država.

Erdogan rešio da zarati s Amerikancima. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA