Najnovije

HARADINAJ POLUDEO: Tražićemo ratnu odštetu od Srbije!

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u intervjuu za RTK2 da će Priština tražiti ratnu odštetu od Srbije jer je to, kako je istakao, važno za žrtve i za pravdu.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Govoreći o predstojećem sastanku u Berlinu, Haradinaj je ocenio da je on važan jer ga prvi put organizuju lideri Evropske unije Nemačka i Francuska, ali ne veruje da će on rezultirati nekim uspehom.

Na pitanje šta bi za njega bio prihvatljiv kompromis, Haradinaj je rekao da Priština u Berlin ne ide sa starim pričama o razgraničenju ili razmeni teritorija.

"To su priče iz prošlog veka, a mi u Berlin idemo kako bismo rešili poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom ili formulom, već će do njega doći klasično, kako to rade dve zemlje", kazao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, priznavanjem Kosova Srbija bi sebi olakšala put u EU, a dobila bi i tržište i mir u regionu.

Za nas je to, takođe, bitno jer i mi onda krećemo ka EU i imaćemo mir i regionu, rekao je Haradinaj, dodavši da priznanje nije jedini problem, jer Priština ima još zahteva, kao što su ratna odšteta i rešavanje pitanja nestalih.

Premijer Kosova je još jednom ponovio da takse na robu iz Srbije ne mogu biti ukinute pre nego što dođe do međusobnog priznanja dve države.

"Dok je situacija ovakva takse će ostati, ali se to može rešiti kroz međusobno priznanje i ekonomski odnosi će onda biti normalni i dobri, a možda i specijalni", poručio je Haradinaj.

Na pitanje koliko je realno očekivati da će Srbija priznati Kosovo, Haradinaj je rekao da to mora da se desi, jer će u protivnom put Srbije u EU biti potpuno blokiran, a Beograd će izgubiti i vodeću ulogu u regionu, koju će preuzeti neko drugi.

Govoreći o lokalnim izborima na severu Kosova, Haradinaj je istakao da neće biti nikakvih tenzija, ali je izrazio žaljenje što nema više kadidatura, nema druge stranke.

"Bitno je, ipak, da oni koji su se kandidovali poštuju prava i zakon i da daju mogućnost gađanima da glasaju, a ne vidim neke posebne poteškoće i verujem da će sve proteći normalno", ocenio je Haradinaj.

Haradinaj je kritikovao postupak srpskih vlasti koje su ponovo zaustavljale i saslušavale funkcionere Samostalne liberalne stranke.

"Ne razumem Srbiju koja tako tretira sunarodnike koji žive na Kosovu. To je nekako nedostojanstveno. Ne razumem taj način rada, to se dešava već nekoliko puta i mi nismo od toga stvarali neki veliki problem, ali to nije u redu", rekao je Haradinaj.

Teško da će ubistvo Ivanovića biti rešeno

Kosovski premijer je istakao i da će teško biti rasvetljen slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

"Bitno je da se te situacije ne ponavljaju i da svi budemo oprezni. Nisam optimista da će se to ubistvo brzo rešiti, to je veoma profesionalno urađeno i ti ljudi koji su to uradili najverovatnije su bili svesni da će biti veliko interesovanje da se otkrije istina i vi vidite da to ide teško", kazao je Haradinaj.

Na pitanje ko je kriv što to ide teško, Haradinaj je rekao da je slučaj Ivanovića povezivan sa ljudima u Srbiji, koje kosovsko tužilaštvo ne može da sasluša.

"Ne daju nam se sve informacije i mislim da službeni Beograd nekako drži slučaj pod svojom kontrolom. Priština gura rešenje slučaja, ali smo ograničeni", rekao je Haradinaj.

Pročitajte OVDE ko kaže da Vučić traži Putinovu saglasnost za sporazum sa Kosovom.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA