Najnovije

Ruski mediji porede bombardovanje SRJ 1999. godine i Venecuelu: Rat za imperiju i globalnu hegemoniju SAD!

Povodom 20 godina agresije NATO-a, u Beogradu se u Domu vojske održala međunarodna konferencija "Mir i napredak umesto ratova i siromaštva", na kojoj je učestvovalo više od 200 gostiju iz 45 zemalja, a događaj su ispratili i ruski mediji.

NATO bombardovanje Srbije (Foto: Jutjub)

RT podseća da su učesnici došli iz Izraela i Palestine, iz Irana i Japana, iz Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i drugih zemalja NATO-a koje su učestvovale u bombardovanju, a takođe i iz Venecuele, Kube, Bugarske, Grčke, Brazila, Hrvatske, Kanade i Južne Afrike, Indije i Nepala, Austrije i Švajcarske, Irske, Portugala, Turske i Libana, iz SAD i Rusije. Ovo je bila prava "međunarodna zajednica", navodi RT.

Podseća se i na govor predsedavajućeg konferencije koji je podsetio da je bombardovanje izvedeno bez odluke SB UN, a da je njime prekršena i povelja NATO pakta, a da je najveći aplauz dobilo "No pasaran!" Die Nader de el Andari, otpravnice poslova ambasade Venecuele u Srbiji.

- U Tasmajdan parku u Beogradu, postoji veoma dirljiv spomenik za 89-oro dece ubijenih u bombardovanju, sa naptisom "Bili smo samo deca". Među žrtvama bio je 15-godišnje čudo od matematičara Sanja Milenković, koja je umrla zajedno sa još osam osoba kada je most u Varvarinu bombardovan. Sanjine poslednje reči bile su: "Nemoj biti luda mama, ko će bacati bombe na mali grad". Odgovor: NATO. Eto ko - piše emotivno ruski medij. 

Izložba ispred glavne sale Doma Vojske Srbije grafički je ilustrovala užase bombardovanja. Svako ko je video slike raskomadanih, krvavih ljudi koji su izvučeni iz prljavštine nakon vazdušnog napada NATO-a, postaviće isto pitanje kao i ja: Kako bi, zaboga, bilo šta od ovoga moglo biti opravdano kao "humanitarna" akcija?

Govornici su primetili da smo od 1999. godine imali napade koje su vodili SAD na niz nezavisnih, strateški važnih i bogatih suverenih država, uključujući Avganistan, Irak, Libiju i Siriju, dok su druge, kao što su Iran i Venecuela bili su izloženi intenzivnom ekonomskom ratu. Radi se o ratu za imperiju i globalnu hegemoniju SAD i grabljivog međunarodnog finansijskog kapitala.

- Nikada ne zaboravite na veliki zločin koji je NATO počinio pre dvadeset godina, i šta je to proizvelo - zaključuje novinar Nik Klark. 

Kako je Šešelj urnisao Čedu Jovanovića pročitajte OVDE.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA